برداشت انجیر
درخت انجیر در سال دوم یا سوم پس از کاشت، اولین میوه هایش را می دهد و معمولاً در سنین 5 تا 7 سالگی به حداکثر باردهی خود می رسد. مقدار محصول انواع مختلف و همچنین مناطق متفاوت با یکدیگر فرق می کنند. محصول سالیانه هر هکتار انجیرکاری در باغهای خوب و در زمانی که درختهای آن در حداکثر باردهی هستند، بین 15 تا 20 تن انجیر تازه بوده که این خود معادل 4 تا 5 تن انجیر خشک است.
زمان باردهی در انجیرهای سه وقته، چند ماه (نیمه دوم خرداد تا نیمه اول شهریور) طول می کشد. زمان چیدن میوه ها با هدفی که داریم، فرق می کند:
1- هر گاه هدف فرستادن محصول تازه به بازار باشد، باید میوه ها رسیده و رنگ ویژه نوع خودشان را گرفته، ولی هنوز آن قدر سفت باشند که بتوانند تا بازار فروش و مصرف حمل و نقل را تحمل کنند. شناختن چنین مرحله از رسیدن هریک از انواع، مستلزم داشتن تجربه کافی است. هنگام چیدن انجیر آنرا چرخ می دهند تا راحتر از شاخه جدا شود. آنگاه میوه را روی جسمی نرم (مثل پنبه و غیره) و فقط در یک طبقه می چینند تا روی هم نمانده و به همدیگر فشار نیاورند. از آنجایی که انجیر خیلی زود خراب می شود. باید پس از چیدن به سرعت به بازار فرستاده شود.
2- ولی اگر هدف خشک کردن انجیر باشد، باید آنها را روی درخت گذاشت تا کاملاَ برسند آنگاه چید. میوه ها را می توان در هوای آفتابی و یا به وسیله ماشین های ویژه هوای داغ، خشک کرد.
انجیرهای خشک شده را در آب نمک می ریزند یا با بخار داغ نرم کرده و سپس فشار داده و داخل کاغذهای سلولزی بسته بندی می کنند و به بازار جهانی می فرستند. چیدن انجیرها به وسیله ماشین نیز به تازگی رسم شده است. انجیرهای سه وقته را باید به ترتیب رسیدن میوه ها چندبار برداشت کرد. میوه های نارس را با زحمت می توان از شاخه جدا کرد. مزه شان هم خوب نیست. انجیرهای رسیده به آسانی زخمی شده و آنها را نمی توان نگه داشت باید فوری مصرف شوند. در سردخانه در گرمای صفر تا 4 درجه چندین هفته سالم می مانند.
علاوه بر مصرف خام انجیر و کنسرو کردنش، بیشترین قسمت انجیر را خشک کرده، به عنوان خشکبار می فروشند برای این کار انجیرهای رسیده را آن قدر روی درخت نگه می دارند تا به صورت نیمه خشک در آید. آنگاه درخت را تکان داده و انجیرها در آفتاب پهن می کنند تا کاملاً خشک شود یا به وسیله ماشین آب اضافی موجود در انجیر را جذب می کنند آنگاه آنها را بسته بندی کرده و به بازار فروش عرضه میدارند. عده ای از باغدارها بیش از خشک کردن انجیرها، آنها را با آب نمک می شویند تا میوهها هم تمیز شوند و هم اینکه آب زیادتری را از دست بدهند و خشک شوند.
عده ای دیگر، از گاز So2 به مدت 4 ساعت برای ازدیاد زمان نگهداری انجیرها استفاده می کنند هنگام خشک کردن، انجیرها را روی تخته یا پارچه و یا زمین کوبیده در آفتاب قرار می دهند. در شرایط مساعد جوی، انجیرها پس از 3 تا 5 روز خشک می شوند. میوه های خشک شده را در گرمای صفر درجه سردخانه، مدتها می توان نگهداری کرد. تهویه خوب و صحیح سردخانه، برای سالم ماندن انجیرهای خشک شده لازم است. قبل از بسته بندی، انجیرها را در آب جوشان غوطه می دهند تا نرم شوند. هرگاه به آب جوشان کمی نمک اضافه شود، تاثیر خوبی روی مزه انجیر خواهد گذاشت.