بیماری ها و آفات انار
انار هم مثل سایر درختان میوه دارای آفات و امراضی است که اگر با عوامل ایجاد کننده آن مبارزه نشود، درخت بیمار و رنجور گشته و در صورت شدت، می میرد. مهمترین و آشناترین این بیماری ها عبارتند از:
1- شته سبز انار:
در بهار روی برگهای جوان یا میوه ها و گلهای تازه روییده، ظاهر شده و سرتاسر میوه یا برگ را می پوشاند. مبارزه با آن باید به طریقی انجام گیرد که باعث تضیف درخت در مقابل سایر امراض نشود.
2- کرم انار:
حشره کامل آن در بهار داخل میوه تازه تشکیل شده تخم ریزی می کند. از تخمها لاروهایی تولید گشته و شروع به خوردن داخل میوه می کنند. پس از اندک مدتی، محیط داخلی میوه فاسد شده و برای ورود یک بیماری قارچی دیگر آماده می شود. این بیماری قارچی، تمام میوه را از داخل پوسانده و آن را تبدیل به یک مخزن پر از دوده می کند.
3- کرم میوه ریز انار:
حشره ای است که در منتهاالیه میوه، جایی که میوه به دم می چسبد، تخم ریزی میکند. این کار باعث پوسیدگی دم میوه گشته و پس از مدتی میوه از شاخه جدا شده، به زمین می ریزد. در باغهای مبتلا، تعدادی نسبتاً زیادی از میوه های نارس و گلها ریخته و زیر درختان دیده می شوند. مبارزه با بیماریهای انار به کمک حشره کشها و قارچکشهای شناخته شده، صورت می گیرد.
4- کنه قرمز انار= TENUIPALPUS GARANTI
حدود اوایل اردیبهشت ماه به طور موضعی روی بعضی از درختان دیده می شوند. در اوایل شهریور جمعیت به حداکثر رشد سالیانه اش با تعداد خیلی زیاد می رسد. در پاییز تعداد کنه ها به تدریج کم می شوند. کنه های ماده بارور شده زمستان را زیر پوستهای تنه و کنار جوانه ها می گذرانند. در بهار همراه با بازشدن جوانه ها و برگها، شروع به تغذیه کرده فعالیت را شروع می کنند. این آفت در سال، چندین نسل دارد. برگهای انار در اثر حمله این جانور ضخیم می شوند و گاهی هم حالت زنگ زدگی پیدا می کنند و درختها، زودتر از حالت طبیعی خزان می کنند.
5- آفتاب سوختگی انار
در باغهای کم پوشش، بیشر دیده می شود. روی قسمتی از میوه ها که به سمت آفتاب است. لکه تیره رنگی به وجود می آید که دانه های زیر آن کم رنگ و کم آب می شوند و مزه خوبی هم ندارند.
6- ترک خوردگی انار:
به نظر می رسد که ارتباطی بین ترک خوردگی و ارقام مختلف انار وجود داشته باشد. میوه های ترک خورده بازار پسند نبوده، به بهای کمتری به فروش می روند که البته این به ضرر باغبان تمام می شود.
7- گنجشک:
گنجشک هم یکی از آفتهای انار است. زیرا از اواخر تابستان و تمام پاییز پوست انارها را سوراخ کرده و از دانه هایشان تغذیه می کند.
8- کمبود عناصر انار:
کمبود آهن، ازت، روی و مس اغلب در انار دیده می شود. این کمبود، روی رشد درخت و میوه و همچنین مزه اش اثر منفی می گذارند.