کاشت تمشک
کاشت نهال تمشک می تواند در پائیز و پس از زرد شدن و ریختن برگهای آن انجام گیرد. البته به شرطی که زمین را از قبل برای این کار اماده کرده باشند یعنی کودهای آلی و معدنی را پاشیده و به دنبالش یک شخم عمیق زده و کودها را به عمق فرستاده باشند تا بعداً در دسترس ریشه های نهالهایی که به زودی در آنجا کاشته خواهند شد، قرار گیرند. و باز بویژه به شرطی که نهال در جریان بهار و تابستان خوب رشد کرده و تا اوایل پائیز کاملاً رسیده و تقریباً چوبی شده باشد.
در شرایط استانهای جنوبی دریای خزر که بوته های تمشک اغلب سالها در پائیز و زمستان هم برگ نمی ریزند حدود 30 آذرماه را باید آخرین فرصت کاشت پاییزی نهالهای تمشک دانست، تا در جریان زمستان با ملایم بودن نسبی هوای منطقه، ریشه بتوانند خوب در خاک جایگیری کرده و اندکی هم رشد کنند ولی این کار در بهار بیشتر توصیه می شود تا در پاییز. بنابراین بهترین زمان کاشت نهالهای تمشک را باید اول بهار دانست.
کاشت بهاره به باغدار فرصت می دهد که در جریان پاییز و زمستان کودپاشی شخم و چاله کنی را به خوبی انجام داده و زمین در اول بهار آماده کاشت نهالها باشد. چالهها را معمولاً 40×40×40 می کنند و پس از گذاشتن نهال به داخل چاله، هنگام ریختن خاک کمی کود فسفره را نیز داخل آن طبقه با دست میپاشند.
در انتخاب نهالها هنگام خرید، ضمن دقت به قدرت و سلامتشان، باید همیشه این موضوع را با دقت در نظر داشت که نهال هر چه بیشتر ریشه داشته باشند، امکان گرفتن آنها زیادتر است. در نتیجه باید تنها نهالهای پر ریشه را خرید و از کم ریشه ها صرف نظر کرد.
چاله ها، ردیف کنده می شوند تا کارکردن در باغ با ماشینهای کشاورزی امکان پذیر باشد. معمولاً فاصله نهالها از یکدیگر با قدرت رشد آنها متناسب است. هر چه قدرت رشدش بیشتر باشد، باید فاصله ها را زیادتر کرد. در تمشکهای ایرانی این فاصله را 150 سانتی متر و فاصله ردیف ها را از یکدیگر را 2 متر پیشنهاد می کنم.در خیلی از موارد فاصله را بیش از 150 سانتی متر می گیرند.
در تمشک کاری مثل موکاری باید تعدادی چوب در هر ردیف به زمین فرو کرده، به وسیله 4 تا 6 ردیف سیم آنها را با یکدیگر اتصال داده و نهالها را پس از کاشتن و در حال رشد بر روی این داربست راهنمایی کرد و در صورت لزوم به سیم ها بست. نهالهای خشک شده باید جانشین شوند و این کار را هر سال باید تکرار کرد.
کاشت این میوه، نه تنها در جلگه میسر بوده، بلکه در کوهستانها نیز تا ارتفاع 800 متر از سطح دریا به خوبی امکان پذیر است. هنگام کاشت بهتر است کمی کمپوست یا مقداری پیت خیس شده را با خاک مخلوط و با آن چاله را پر کرد و نهال جوان خواهد توانست بهتر و آسانتر رشد کند. به دنبال کاشتن فوری یک آبیاری شدید لازم است تا ریشه ها بتوانند بهتر با خاک تماس بگیرند.
یک بررسی کامل باغ پس از رشد و رسیدن نهالها به مرحله ای که معمولاً حداکثر محصول را می دهند که سالهای چهارم و پنجم پس از کاشت باشد، لازم است. در این بررسی همه بوته های تمشک را که کم محصول هستند، نشانه گذاری کرده، در بهار سال بعد کنارشان یک نهال تازه قوی و سالم و پرمحصول می کارند بدون اینکه نهال ضعیف را ببرند. دوتا سه سال پس از کاشت نهال تازه، نهال ضعیف را بریده و تنها به نهال پر محصول اجازه رشد و محصول دادن می دهند. شناخت نهالهای قوی بدین طریق است که نهال را از بوته ای پرمحصول و قوی و سالم می گیرند.