بیماریها و آفات تمشک
تمشک را می توان از جمله میوه هایی دانست که به ندرت گرفتار بیماری صعب العلاج می شود ولی با وجود این، از دسترس همه بیماری ها بر کنار نیست و میوه ها و برگها و شاخه های آن اغلب بیمار می شوند و باغبانهای ناوارد می توانند عامل اشاعه عدهای از بیماری ها باشند.
مهمترین بیماریهای تمشک عبارتند از :
1- سوسک تمشکBYTURUS TOMENTOSUS: به رنگ زرد خاکستری با شاخکهای سنجاقی و طول 4 تا 5/4 میلی متر زمستان را در خاک گذرانده و از اوایل بهار بیرون می آید. از گل تمشک تغذیه می کند و آن را از بین می برد. روی گلها یا میوه تخم گذاری می کند. در طول مدت رسیدن میوه تغذیه لاروی خاتمه یافته، از میوه به زمین در عمق 5 تا 8 سانتی متری تبدیل به شفیره شده و اوایل پاییز به سوسک کامل می شود و پاییز و زمستان را داخل خاک گذراندع، بهار به گلها و میوه حمله ور میشود.
2- سرخرطومی تمشک و توت فرنگی ANTHONOMUS RUBI: سوسکی است به طول 2 تا 3 سانتی مترکه به غنچه توت فرنگی و تمشک آسیب می رساند، سیاه رنگ با سری کشیده و خرطوم مانند است. زمستان را زیر برگها و کلوخه های خاک به سر می برد و در بهار ابتدا از برگ و سپس از غنچه ها تغذیه می کند. دم گل را می جود که چند روز بعدش گل از شاخه جدا شده، به زمین می افتد.
راه معالجه هر دو آفت استفاده از سموم حشره کش، بویژه سموم سیستیک است.
3- شته تمشک APHIS IDAEI: زمستان را به صورت تخم سیاه براق روی شاخههای تمشک به سر برده و در بهار هم زمان با باز شدن جوانه، از تخم بیرون می آید و خیلی سریع زاد ولد می کند و جمعیت یا کولونی بزرگی را تشکیل می دهد. شته ها شیره نباتی را مکیده، باعث پیچیدن برگها، پژمردگی غنچه گل و شاخه های تازه به رشد افتاده می شود. سمپاشی با حشره کشها، بهترین راه از بین بردنشان است.
4- لکه سفید برگ تمشک: عاملش نوعی قارچ میکروسکوپی است که موجب پیدا شدن لکه های سفید کثیفی با حاشیه تیره، روی برگها می شود و به آنها صدمه می زند.
5- زنگ برگ تمشک: عامل این بیماری نیز قارچهای میکروسکوپی هستند که به صورت لکه های ریز زرد روشن و زگیل مانند، در سطح فوقاتی برگها دیده می شوند. راه مبارزه با 2 آفت اخیر استفاده از قارچ کش هاست.