خاک و باز کشت گلابی
درختان گلابی روی پایه های به یا گلابی در طیف وسیعی از خاکهای مختلف رشد می کنند. لذا هر دو گونه
قابلیت انعطاف پذیری خوبی با شرایط خاکهای مختلف دارند. با این حال برای تعیین متناسب بودن یک پایه
جهت کشت در یک منطقه باید از توصیه های محلی نیز استفاده شود. یکی دیگر از روش های مورد استفاده در این زمینه استفاده از کودها برای حفظ شکل مناسب درخت است. یکی از مشکلات موجود حساسیت ارقام گلابی به کلروز ناشی از کمبود آهن به ویژه در صورت پیوند روی ریشه های به می باشد. با وجود این که این مشکل ممکن است در خاک های اسیدی نیز بروز کند، بیشتر در خاکهای آهکی مشاهده می گردد. لذا از اصطلاح کلروزآهکی برای این عارضه استفاده می شود (۲۱). درختان بیمار دارای برگهای زرد و باردهی کم هستند و در بعضی موارد ممکن است از بین بروند. کمبود آهن می تواند عوارض زیادی را در پی داشته باشد (۵۰). در گلابی این مسأله معمولاً مربوط به pH بالا، میزان زیاد آهک در خاک و رطوبت زیاد خاک به ویژه پس از فصل سرد بهار می باشد (۷۷). برای کنترل کلروز ناشی از کمبود آهن در درختان گلابی می توان از روشهای مختلفی استفاده کرد
محلول پاشی برگی با نمک های معدنی اهن دارای اثر کوتاه مدت است برای این منظور استفاده از کلات های آهن بسیار بهتر است، اما هزینه آن بیشتر است. (21) یکی دیگر از روش های مورد استفاده که به مدت سه تا چهار سال دوام دارد، تزریق فشاری آهن به میزان یک درصد محلول سولفات آهن در پاییز و بهار است (77) با این حال بهتر است پایه هایی انتخاب شوند که به شرایط ناشی از کلروز آهن تحمل بیشتری داشته باشند. پایه های آهکی با یکدیگر متفاوت هستند. سه پایه غیر پیوندی گلابی B21، C106 و OH×F51 در مقایسه با با پایه های به آدامز و OH×F333 تحمل بیشتری به این عارضه دارند . (89)اما معلوم نیست مساله در مورد پایه های پیوندی گلابی نیز صحت داشته باشد . با این حال در در سایر بررسیها نیز مشاهده شده است درختان غیرغیر پیوندی از پایه های به MA و BA29 هنگامی که با رقم ویلیامز پیوندمی شود عکس المل مشابهی با کشت در شرایط خاک های آهکی نشان می دهند درختان غیر پیوندی گلابی BA29 در مقایسه با MA دارای مقدار بیشتری روی،آهن و منگنز بودند و این مسأله در مورد رقم ویلیامز پیوندی روی این پایه ها نیز صادق بود. میزان ازت، پتاسیم، فسفر، کلسیم و منیزیم برای هر دو پايه در دو حالت پیوندی و غیر پیوندی مشابه یکدیگر بود (۴۵). لذا با توجه به تجربیات عملی در این زمینه توافق کلی بر این است که در خاک های آهکی پایه BA29 مناسب تر از پایه MA است(۹۶). در بعضی از کشورها گزینش در بین پایه های به بر اساس دستیابی به پایه های متحمل تر به آهک فعال در خاک صورت می گیرد. پایه های Ct.S211 و S212.اC حساسیت کمتری از پایه های MA یا BA29 به شرایط خاک های آهکی دارند (۱۰۴). ارقام سوماکلونالی 1-IE و 2-IE در شرایط آزمایشگاهی تحمل بیشتری نسبت به پایه MA به کمبود آهن داشتند. این مسأله در آزمایش های مزرعه ای نیز تأیید شد، اما میزان تغییر پذیری آن بیشتر بود (۱۶). در گلابی نیز پایه هایی یافت شدند که تحمل بیشتری به کلروز ناشی از کمبود آهن در خاکهای آهکی داشتند (به مجموعه فاکس رجوع شود). امروزه باغداران باید به توصیه های محلی برای کاربرد آهن به صورت مصرف برگی، خاکی یا تزریق به تنه درخت متکی باشند (۵۰).
پایه های گلابی از نظر حساسیت به شرایط ماندابی با یکدیگر متفاوت هستند. آزمایش های گلدانی با گلابی های غیرپیوندی Pyrus calleryana و P. betulifoliaو درختان به نشان داده است که این درختان در مقایسه با همگروه های P. Commumis تحمل بیشتری به شرایط غرقابی دارند. با این حال معلوم نیست که این نتایج برای درختان پیوندی در باغ نیز صادق باشد (۱). با وجود این که Cyaonid (به) به عنوان درختانی بسیار متحمل به خاکهای غرقاب طبقه بندی شده اند و Pyrus (گلابی) جزء درختان نسبتاً متحمل تا بسیار متحمل به این شرایط می باشند (۸۱)، اما بهتر است به این اطلاعات اکتفا نشود و برای بهبود وضعیت درختان، خاک باغ به خوبی زهکشی شود. این مسأله به ویژه در مورد باغ های متراکم گلابی که درختان آنها روی پایه های پاکوتاه متداول قرار |دارند صادق است.
اطلاعاتی در زمینه نتایج باز کاشت گلابی در باغ هايی که قبلاً گلابی کشت شده است و نقش پایه ها در آنها
وجود ندارد . آزمایشهای صورت گرفته در شرایط آزمایشگاهی روی دانهال های گلابی که در خاکهای معمولی یا ضد عفونی شده باغ هاى قدیمی گلابی کشت شده بودند نتایج مختلفی را نشان داد (95) آزمایش های صورت گرفته در آلمان نشان دادند که گلابیهای پیوندی بر روی پایه های به را می توان با موفقیت بازکاشت کرد، اما این نتیجه ممکن است در مناطق دیگر تکرار نشود.