خرید نهال

امور نمایندگی ها

محوطه و فضای سبز

گلهای آپارتمانی و زینتی

نهال های غیر مثمر

نهال های مثمر

تکثیر سیب در ایران

تکثیر سیب در ایران

ژایه های بذری سیب ، از طریق کشت بذر سیب تولید می شوند. بدین صورت که بذر سیب را از کارخانه های فرآیند میوه تهیه نموده ، تیمار سرمایی بر روی آنها اعمال می نمایند (تیمار سرمایی با کشت مستقیم بذور سیب در اواخر آذرماه در نهالستان به صورت طبیعی تامین می شود ). می توان پایه های بذری تولید شده را در اواخر فصل رویشی از خاک در آورده و بر حسب اندازه و کیفیت دسته بندی و مجدداً در خزانه انتظار کشت نمود. پایه های ریز و ضعیف یکسال دیگر در خزانه باقی می مانند تا آمده پیوند شوند. اما بطور معمول اینکار صورت نمی گیرد و پایه های بذری در شهریور ماه همان سال با استفاده از روش پیوند خواب با استفاده از ارقام تجارتی سیب ، پیوند شده و تا فروردین ماه سال بعد به همان صورت باقی می مانند.سپس نهال های بذری بالاتر از محل پیوند سربرداری شده و پیوندک شروع به رشد می نماید. در طول فصل رشد به طور مرتب (3 تا 4بار) عملیات جوش گیری پایه های پیوندی و مراقبت های زراعی لازم از جمله آبیاری هفتگی ، مبارزه با علف های هرز، مبارزه با آفات و بیماری های شایع در منطقه انجام می گیرد . در پایان فصل رشد ، می توان نهالها را از خاک در آورده وپس از درجه بندی نسبت به فروش آنها اقدام نمود . در ایران هیچ گونه عملیات تکمیلی جهت بهبود کیفی نهال در نهالستان انجام نمی گیرد و درختان کاملا به روش سنتی تولید می شوند.

تولید نهال سیب با پایه رویشی

پایه های ریشه دار حاصل از خوابانیدن کپه ای ، قلمه یا بذر را در اوایل بهار به صورت ردیفی در خزانه می کارند. عبارت پانهال بیشتر برای پایه هایی به کار می رود که به صورت ردیفی در خزانه کاشته می شوند. افکنه های حاصل از بستر تکثیر در حدود 50 سانتی متر طول داشته و آنها را به طور معمول در عمق 15 سانتیمتری می کارند. فاصله کاشت بر روی ردیف و بین ردیف ها فرق می کند . در سیب فواصل 15- 10 سانتی متر بر روی ردیف ها مرسوم می باشد . ولی به تازگی برای اطمیناناز تولید درختان بزرگ با انشعابات خوب، فواصل بیشتر تا 35 سانتی متر را در نظر می گیرند . فاصله بین ردیف ها 150-90 سانتی متر می باشد که به طور معمول براساس ادوات موجود تعیین می شود. در طول بهار و تابستان پایه کشت شده مجدداً تعداد زیادی ریشه در خاک تولید می کند. پیوند زدن پیوندک های تهیه شده از ارقام تجاری را در اواخر تابستان (به طور معمول اواسط مرداد ماه تا اوایل شهریور ماه )، در زیر پوست پایه (به صورت T)، یا بر پایه به صورت چیپ پیوند می زنند و با استفاده از نوارهای لاستیکی محل پیوند را می پوشانند. این نوارها را چند هفته بعد از گرفتن پیوند حذف می کند . ارتفاع محل پیوند بر روی پایه ، در نهالستان های مختلف فرق می کند. ولی به طور معمول 5/7 الی 22 سانتی متر بالای سطح خاک می باشد . جوانه پیوند شده در طول پاییز و زمستان در حالت خواب باقی می ماند.

در اوایل بهار قبل از شروع رشد، سربرداری پایه کمی بالاتر از پیوندک صورت می گیرد و جانه پیوندک شروع به متورم شدن می نماید. در ادامه رشد ،شاخه های زاید که بر روی پایه می رویند حذف می شوند (جوش گیری ) و با ادامه رشد شاخه پیوندک ، جوانه های جانبی ممکن است باز شده و شاخه های کوچکی تولید شوند . این انشعابات پائینی (شاخک ها) بر روی پیوندک را به طور معمول دو یا سه بار در طول بهار و اوایل تابستان قطع می نمایند(شاخک های جانبی را به طور معمول تا ارتفاع حدود 45 سانتی متری بالای محل پیوند حذف می نمایند) و شاخه هایی که ارتفاع به بالا بوجود می آیند ، مطلوب بوده و نگهداشته می شوند .

به منظور جلوگیری از شکستن درخت در محل پیوند و برای کمک در ایجاد یک درخت با تنه راست ،درختان پیوند شده بر روی پایه های پاکوتاه کننده را به طور معمول به کمک قیم های انفرادی و یا توسط سیم های کشیده شده بروی داربست کوتاهی ، نگهداری می نمایند.

تولید شاخه های جانبی سیب

بعضی از ارقام در ارتفاع 45 سانتی متری یا بالاتر انشعابات کافی تولید نمی نمایند . نژادهای تیپ اسپور به ندرت انشعابات می دهند . اما بیشتر ارقام سیب تیپ استاندارد، تعداد کافی انشعابات تولید می کنند . شاخه زایی علاوه بر اینکه در نهالستان به طور طبیعی صورت می گیرد، تحریک آن به روش محلول پاشی انتهای شاخه زایی مانند تنظیم کننده رشد پرومالین یا حذف برگ های انتهای شاخه ، امکان پذیر می باشد.

  • روش شیمیایی (محلول پاشی)

وقتی که ارتفاع پیوندک به طول 75- 60 سانتی متر رسید، به طور معمول 15 سانتی متر قسمت فوقانی شاخه با استفاده از محلول تنظیم کننده رشد گیاهی پرومالین به نسبت 5/2 تا 5 درصد (25 تا 50 سی سی از محلول پرومالین در یک لیتر آب ) محلول پاشی می کنند . بایک لیتر محلول می توان حدود 100 نهال را محلول پاشی نمود و بطور معمول یکبار محلول پاشی کفایت می کند.

برای محلول پاشی می توان از محلول پاش های دستی نیز استفاده کرد . به طوری که نوک نازل محلول پاشی را در 15 سانتی متری قسمت فوقانی نهال نزدیک نموده و شروع به اسپری کردن می کنیم تا طول مورد نظر شاخه کاملاً خیس شده و قطرات محلول شروع به چکیدن نمایند. در این صورت محلول پاشی به خوبی انجام گرفته است. در شرایط آب و هوایی گرم و خشک محلول پاشی بهتر جواب می دهد. محلول پاشی با پرومالین باعث تحریک رشد جوانه های جانبی شده و نهال با شاخه جانبی فراوان ، تولید می شود.

  • روش مکانیکی (حذف برگهای انتهائی سیب )

در روش حذف برگ (هنگامی که طول پیوندک به 20 سانتیمتر رسیده باشد ) چهار تا شش برگ جوان از انتهای محور اصلی تنه جوان چیده می شود. جوانه انتهائی باید دست نخورده باقی بماند . شاخه زایی در ناحیه برگ های حذف شده و درست زیر آن صورت می گیرد .حذف برگ 2 تا3 بار به فاصله 7 تا 10 روز تکرار می شود . درختانی که شاخه زایی در آنها از این طریق تحریک می شوند، ممکن است کوتاهتر شده و قطر تنه آنها کمی کمتر از درختان تیمار نشده باشد. برای باغدار، این نکته اهمیت کمتری دارد. زیرا وجود انشعابات در محل صحیح ، خیلی با اهمیت تر از ارتفاع یا قطر تنه درخت می باشد.

تا فصل پاییز ،ارتفاع درختان نهالستانی به طور معمول بیشتر از 5/1 متر شده و بیشتر درختان ارقام غیر اسپور ، چهار انشعاب یا بیشتر با زاویه باز و در ارتفاع 45 سانتی متری بالای محل پیوند خواهند داشت.