خرید نهال

امور نمایندگی ها

محوطه و فضای سبز

گلهای آپارتمانی و زینتی

نهال های غیر مثمر

نهال های مثمر

ارزیابی پایه

ارزیابی پایه

برای باغداری انتخاب صحیح پایه اهمیت زیادی دارد. احداث باغ نیاز به هزینه زیادی دارد و باید تا حد امکان برگشت سرمایه زودتر صورت گیرد . یک اشتباه در انتخاب صحیح پایه، پیوندک و فاصله کاشت هزینه زیادب به دنبال خواهد داشت در صورتی که فاصله کاشت بسیار زیاد باشد ، هرگز باغ تولید مطلوب و زیاد نخواهد  داشت. لذا باغدار باید در این مورد به خوبی توجیه شود. در صورتی که باغدار به خوبی توجیه شود می توان با مقایسه پایه ها اطلاعات خوبی را به دست آورد. از آنجایی که همواره مشاهده شده است منطقه، رقم پیوندی و پایه با یکدیگر در تعامل هستند، بهترین کار این است که از نتایج آزمایش های انجام شده روی پایه ها که به صورت منطقه ای بر روی ارقام پیوندی غالب انجام می شود  استفاده گردد. نتایج حاصل از آزمایش در یک منطقه ممکن است برای منطقه دیگر مناسب نباشد. یک روش مناسب برای پایه های جدید انجام همزمان آزمایش های اتصال  است که ترجیحاً با حداقل یک رقم پیوندی متداول در مناطق مختلف و با استفاده از مواد و بسترهای مشابه صورت می گیرد. چنین آزمایشاتی در سطح منطقه ای (۵) و بینالمللی (۶۶) رو به افزایش است. آزمایش های منطقه ای که در چند نقطه مختلف جغرافیایی انجام شوند، اطلاعاتی در زمینه قابلیت سازگاری محلی فراهم می کند و زمان مورد نیاز برای ارزیابی پایه ها را کاهش می دهد. به این ترتیب در مقایسه با آزمایشاتی که در یک یا چند منطقه محدود صورت می گیرند، مزایا و معایب پایه ها با سرعت بیشتری مشخص می شوند. (۷). با ارزیابی پایه ها می توان از مواجه باغداران با پدیده های ناخواسته و آسیب زننده از قبیل پرآوری و تراکم ریشه که در مورد پایه مارک سیب رخ می دهد جلوگیری به عمل آورد (۵۶). یکی از خطرهای احتمالی، معرفی بی موقع پایه ارزیابی نشده به باغداران و خزانه داران است. این مسأله موجب فشار زیاد بر روی اصلاحگران می شود، زیرا برنامه های آنها بسیار هزینه بر است. به عنوان مثال یک پایه موفق از قبیل پایه 9.M قبل از این که به طور عمومی استفاده شود، برای مدت طولانی ارزیابی شده است. مقایسه پایه ها کار زمان بری است. برای پایه های غیر پر رشد سیب در نظر گرفتن یک دوره هفت تا هشت ساله کافی است (۱۸). برای دستیابی به اطلاعات کافی در زمینه عملکرد ارقام پیوندی روی پایه های پررشد سیب، لازم است از یک دوره ارزیابی ۱۵ ساله استفاده شود (۴۸). مدت آزمایش بر روی پایه ها در گلابی و میوه های هسته دار طولانی تر از سیب است، زیرا ممکن است ناسازگاری تاخیری (Delayed incompatibility) بین پایه و پیوندک چند سال بعد بروز کند. قبل از معرفی یک پایه باید علاوه بر جمع آوری داده های موجود ازآزمایش های رشد و باردهی، میزان مواد موجود در برگ و میوه، کیفیت (قبل و بعد از برداشت) و طعم میوه نیز مشخص شود.

برای انجام یک مقایسه خوب در مورد هر پایه چند شرط وجود دارد. ابتدا پایه ها و پیوندکها باید عاری از تمام ویروس های شناخته شده باشند. ثانیاً پایه های همسانی که رشد خوبی داشته باید در یک خزانه جمع آوری و ترجیحاً به صورت مکرر در آنجا کشت شوند. سپس می توان رقم پیوندی را روی پایه چوپیوند یا کوپیوند زد و با مهارت کافی درختان استانداردی را به وجود آورد. چنین روشی مانع اشتباه در تشخیص تفاوتهای پایه با تفاوتهای ناشی از مواد گیاهی که به اختلاف در خاک، اقلیم یا مدیریت مربوط هستند، می شود. هنگامی که مواد گیاهی مورد آزمایش از خزانه های مختلف تهیه می شوند احتمال بروز چنین مشکلاتی وجود دارد. حتی در مورد بایه، تفاوت در مواد گیاهی تأثیرات خود را وضعیت درخت برجا می گذارند (۲۰، ۲۷، ۲۸، ۴۳، ۵۹) و در آزمایشی که روی پایه انجام شود ممکن است این موارد به طور اشتباه

به پایه نسبت داده شوند. البته در باغ هایآزمایشی، درختان باید به نحوی کاشته شوند که تحلیل و بررسی دقیق نتایج آزمایش های صورت گرفته روی آنها وجود داشته باشد، در چنین شرایطی فقط می توان تفاوت بین اثرات اتفاقی و واقعی پایه را تشخیص داد. به این دلایل آزمایش های پایه ای که در گذشته انجام شده اند همواره اطلاعات دقیقی را در مورد پایه ها فراهم نمی کنند. همچنین این درختان عاری از ویروس نبوده، در یک منطقه ایجاد نشده بودند و نتایج آزمایش روی آنها وجود نداشت یا از لحاظ آماری تحلیل نشده بود.

البته مشخص شده است که هنوز تفاوتهای زیادی در زمینه رشد و سایر جنبه های پایه وجود دارد. زمانی که تفاوت ها جزیی هستند، نیاز به آزمایش های دقیق تری می باشد.

نتایج آزمایش های رشد در مورد پایه ها معمولا بر اساس محیط تنه یا مقطع عرضی تنه بیان می شوند. به طور کلی مشخص شده است که اعداد بزرگ تر نشان دهنده ترکیب قوی تر پایه - پیوندک می باشد. برای میزان تولید درخت، از عملکرد به ازای هر درخت استفاده می شود، اما از آنجایی که اندازه درخت نیز بر میزان تولید درخت تأثیر گذار است، عملکرد به ازای هر واحد اندازه درخت (تعداد میوه یا کیلوگرم میوه به ازای هر سانتی متر مربع مقطع عرضی درخت یا به ازای هر سانتی متر محیط یا به ازای هر متر مکعب حجم تاج درخت) بسیار مفید می باشد. در اینجا نیز عدد بزرگ تر نشان دهنده باروری بیشتر درخت است. برای اطمینان از عدم تولید بیش از حد درخت،  باید نتایج مربوط به اندازه میوه و کیفیت آن و سال آوری درختان به دقت بررسی شوند.