خرید نهال

امور نمایندگی ها

محوطه و فضای سبز

گلهای آپارتمانی و زینتی

نهال های غیر مثمر

نهال های مثمر

خاک و بازکشت گیلاس

خاک و بازکشت گیلاس

برای موفقیت در کشت و پرورش گیلاس خاک از اهمیت زیادی برخوردار است درخت گیلاس نیاز به یک خاک خود دارد(13) تمام جزئیات در خصوص خاک مناسب برای درختان گیلاس در کتابچه فرانسوی زبان تحت عنوان کتابچه کشت گیلاس (39)ارائه گردیده است. خاک مورد استفاده نبایستی کم عمق باشد به دلیل آنکه سیتم ریشه در درختان گیلاس به حداقل عمق 5/1 متر نیاز دارد . تخلخل خاک می بایستی حداقل تا عمق 1 متر باشد به گونه ای که ریشه  بتواند آب بمیزان کافی جذب کرده و تنفس و تهویه  بطور بهینه انجام گردد . ریشه این درخت نمی تواند شرایط فقدان یا کمبود اکسیژن را به مدت طولانی بویژه در طی فصل رشد تحمل نماید بنابراین  وجود یک زهکش مناسب در خاک بسیار لازم و ضروری است . در انتخاب پایه می بایستی حساسیت ریشه به شرایط عدم زهکش خاک (خفگی) ، خشکی و کلروز ناشی از آهک مد نظر قرار گیر . اگر چه در بین پایه های مختلف  در خصوص میزان حساسیت آنها تنوع زیادی وجود دارد . بگونه ای که پایه کامبل (Camil) به شرایط خفگی (عدم تهویه خاک) بسیار حساس می باشد در حالی که پایه های جیزلا یک (Giesela) و جیزلا 10 این گونه نیستند . در بلژیک پایه جی ام 8 به کلروز بسیار حساس بوده ولی پایه های ادبریز، دامیل ( Damil) و ان میل (Inmil) از حساسیت کمتری برخودار هستند (83) از بین رفتن درختان در نواحی جنوب شرقی فرانسه روی دو پایه مازارد و و یا کلت از حساسیت کمتری به خشکی برخوردار بوده زیرا ریشه به عمق بیشتری از خاک نفوذ می کند، بنابراین در مناطق گرما پایه محلب بیشتر ترجیح داده می شود. از طرفی، پایه محلب نسبت به شرایط خفگی یا عدم تهویه خاک حساس می باشد. (۱۳). ریشه آلبالو بطور نسبی سطحی و نسبت به شرایط عدم تهویه خاک حساس بوده و پایه های سری ویروت به شرایط آب زیاد خاک نسبت به F.12/1  حساس می باشند (۴۶). پایه کلت از طرف دیگر اگر چه دارای سیستم ریشه سطحی می باشد ولی می تواند در خاکهایی با آب سطح الارض بالا به آسانی رشد نماید. با دستیابی به پایه های پاکوتاه، نیازهای خاکی چنین پایه هایی نیز افزایش می یابد بدلیل محدودیت سیستم ریشه، چنین پایه هایی از استرس یا تنش های خشکی دچار مشکل بوده، زیرا ریشه نمی تواند از لایه های پائین تر خاک آب را جذب نماید. پایه پاکوتاه 20 ,4 Pi-Ku در خاک های سبک نسبت به خاک های غنی، رشد را به میزان بیشتر کاهش داد و همچنین در خاک های سبک اندازه میوه کاهش و عادت سال آوری افزایش یافت. خاک های عمیق و حاصلخیز بدون هیچ گونه لایه سخت و مزاحمی برای این پایه توصیه می شود (۱۴۸).

بررسی های انجام شده در بلژیک به منظور دستیابی به دلایل زوال بسیاری از درختان گیلاس روی پایه دامیل نشان داد که خصوصیات خاک نقش مهمی دارد. خاک های شنی خیلی سبک همانند خاک های سنگین و خاک های دارای لایه های سخت و یا خاک هایی با آب سطح الارض بالا (۸۰ سانتی متر یا کمتر ) مناسب نمی باشند. اگر چه پایه دامیل به تمامی موارد ذکر شده حساس می باشد اما احتمالاً پایه های پاکوتاه جدید که واکنش مشابهی به چنین شرایط دارند، مناسب تر است. تظاهر خوب نسل جدید پایه های پاکوتاه ویروت در ناحیه بودنسی (Bondensee) آلمان ممکن است بخاطر رطوبت کافی آن ناحیه باشد. یک محقق گیلاس در آلمان در خصوص اینکه آیا این نتایج ممکن است در مناطق خشک تر بدست آید شک و تردید نمود. لذا وی توصیه نمود قبل از استفاده از این پایه ها برای مناطق دیگر آزمایش های منطقه ای انجام گیرد (۱۳۰). محقق دیگر همچنین بیان کرد، که زهکش مناسب خاک در منطقه بودنسی امکان تظاهر خوب پایه های ویروت ۷۲ و ۱۵۸ (۱۰) را می دهد. این احتمال نیز می باشد که نتایج منفی بدست آمده برخی از پایه های پاکوتاه بدلیل سبکی بسیار زیاد خاک در قسمت هایی که آزمایش انجام شده است می باشد (۱۵۳).

همچنانکه انتظار می رود پایه های پاکوتاه از لایه های پایین خاک نمی توانند استفاده کنند، لذا جذب عناصر غذایی در این پایه ها با پایه هایی که می توانند از لایه های پایین مواد غذایی را جذب کنند، متفاوت است. بعنوان مثال درختان گیلاس روی پایه های پاکوتاه PHL-A و PHL-A هر دو از میزان کلسیم پایینی در مقایسه با F.12/1  برخوردار می باشند و این ممکن است بخاطر تفاوت در عمق نفوذ ریشه آنها باشد (۱۱۸). تفاوت در پایه کلت و F.12/1.(۱۵۲) می تواند علایمی از این تفاوت ها باشد، اگر چه تفاوت در توانایی جذب مواد غذایی را نمی توان رد نمود. توصیه کودی زمانی که از پایه های پاکوتاه استفاده می شود. می بایستی  تغییر یابد آلبالو و گیلاس از جمله محصولاتی هستند که در صورت کشت مجدد شدیداً از بیمار های ناشی از کشت مجدد خسارت می بینند (۱۱۲). پس از کشت درختان گیلاس در محلی که قبلاً گیلاس کشت شده، رشد متوقف می شود، بعلاوه بسیاری از درختان ممکن است در سال های اولیه از بین بروند. شدت خسارت حاصله به وضعیت خاک بستگی دارد (۱۴۵). در گذشته قارچ Thielaviopsis basicola  بعنوان عامل بیماری های خاصی کشت مجدد گیلاس شناخته می شد (۶۶). اخیراً ارگانیزم های تولید کننده سموم گیاهی در اطراف ریشه درختان پذیرفته شده است که به شیوه پیچیده ای در بیماری های پس از کشت گیلاس دخالت دارند (۱، ۲۳ و ۱۲۲). هر دو پایه مازارد و محلب دارای اثرات مشابهی می باشند، پایه محلب به نظر می رسد که پابه مقاوم تری باشد، اما نتایج آزمایش های اخیر، این نظر به را تائید نمی نماید (۱۴۵). به نظر نمی رسد که با تغییر پایه بتوان بر مشکلات و مسایل کشت مجدد گیلاس فائق آبیم. اگر چه می بایستی تاکید نمود که در ارتباط با حساسیت پایه های جدید به مشکلات حاصل از کشت مجدد گیلاس هیچگونه داده و اطلاعاتی در دسترس نمی باشد. دلیلی برای خوش بینی مقاومت این پایه ها وجود ندارد، زیرا که پایه های گیلاس حتی پس از کشت درختان آلو نیز دچار مشکلات ناشی از کشت مجدد گیلاس نیز می شوند. در این ضمن تولید کنندگان گیلاس می بایستی توصیه های محلی را برای کنترل بیماری ها بکار گیرند، ضدعفونی ممکن است در کنترل بیماری ها مؤثر باشد، اما در هر جائی امکان پذیر نمی باشد. (۸۴ ۱۴۵). احتمالاً در آینده با افزایش اطلاعات کنترل بيولوژيک جایگزین روش های ضدعفونی خواهد شد. این روش کنترل نسبت به روش های ضدعفونی شیمیایی برای محیط زیست بهتر خواهد بود. در ضمن این امکان وجود دارد که روش های مورد استفاده برای غلبه بر مشکلات ناشی از بیماری های خاص کشت مجدد درختان سیب در مورد گیلاس و آلبالو بکار گرفته شود.