میان پایه های گیلاس
کنترل رشد مهترین هدف آزمایش های میان پایه با گیلاس در گذشته بوده است اما بر طرف کردن ناسازگاری با : پایه محلب نیز از نظر دور نماده، چنانکه استفاد از میان پایه آلبالو رقم کروسرویکسل (Koroser weichsel) روی پایه محلب منجر به کاهش قدرت رشد گیلاس گردید (۷۸).
کنترل رشد با کاربرد میان پایه روی پایه های مازارد نیز ممکن است، اما نتایج آزمایش های میان پایه بسیار متفاوت و گاهی اوقات غیرقابل انتظار است، برای مثال گیلاس هایی که بطور ژنتیکی پاکوتاه می باشند زمانی که به عنوان پایه استفاده می شوند باعث کاهش رشد گردیده اما زمانی که به عنوان میان پایه استفاده گردید منجر به کاهش رشد نشد. نتیجه گیری عمومی آن است که میان پایه مورد استفاده روی پایه گیلاس در ارقام پیوندی باعث افزایش راندمان تولید می شود اما در خصوص کنترل رشد این مسئله همیشه ممکن نمی باشد (۱۳۷). در آلمان نتایج بررسی های انجام شده نشان داد زمانی که از ارقام آلبالوی کروسر ویکسل و یا شاتن مورلو (Schattenmorello) به عنوان میان پایه جهت تعدادی از ارقام گیلاس استفاده می شود. این میان پایه باعث کوتاه تر شدن درختان گردید که مزایایی چون افزایش تراکم کشت درخت و به تبع آن افزایش عملکرد در واحد سطح را در بر دارد (۵۳).
در مجارستان از کاربرد ارقام مختلف آلبالو بعنوان میان پایه برای دو رقم گیلاس نتایج متقاوتی بدست آمده است به گونه ای که برخی میان پایه ها باعث کاهش رشد، برخی بی تفاوت و برخی نیز باعث افزایش عملکرد درختان گردید (۶۹). در لهستان استفاده از آلبالو رقم نورس استار به عتوان میان پایه نتایج امیدبخشی را با دو رقم گیلاس نشان داد. همچنین در ایتالیا آلبالوی نورس استار به عتوان میان پایه موجب کاهش رشد درختان ۵ رقم گیلاس گردید، که در نتیجه آن راندمان تولید افزایش یافت. در برخی ارقام استفاده از میان پایه منجر به ضعف و از بین رفتن زودهنگام درختان گردید. بنابراین استفاده از میان پایه برای تمامی ارقام همیشه سودمند و مناسب نمی باشد با این وجود استفاده از میان پایه ارقام آلبالو همچون نورس استار، مونت مورنسی در بسیاری از نقاط بطور موفقیت آمیزی توسط تولید کنندگان مورد استفاده قرار گرفته است. هلندی ها (۱۰۷) با توجه به نتایج متفاوت حاصل از بکارگیری میان پایه، پیشنهاد کردند که برای هر ترکیب پایه - میان پایه - پیوندک اثرات آنها بطور جداگانه ارزیابی گردد. اختلاف یا تفاوت های ملاحظه شده می تواند در مقابل حضور یا عدم حضور ویروس توصیف گردد. در بیشتر آزمایش ها وضعیت ترکیب های پایه، پیوندک و میان پایه از لحاظ حضور یا عدم حضور ویروس نامشخص بوده و گزارشی در این خصوص ذکر نشده است. همچنانکه حضور ویروس بطور جدی می تواند بر رشد و میزان محصول تاثیر گذارد، تاثیر میان پایه در این حال ممکن است با اثرات ویروس، اشتباه تشخیص داده شود به عنوان مثال یک میان پایه بطول ۳۰ سانتیمتر از آلبالو رقم مونت مورنسی بین پایه F.12/1 و پیوندک رقم مرتون بونتی (Merton Bounty) باعث کاهش رشد به میزان ۱۸ درصد گردید اما زمانی که از ترکیب پیوندی عاری از ویروس استفاده گردید هیچگونه کاهش رشدی با رقم مرتون گلوری (Merton Glory) مشاهده نشد (۱۳۷).
کنترل رشد در آلبالو، از اهمیت بالایی که برای گیلاس بویژه جهت مصارف تازه خوری دارد، برخوردار نمی باشد. با این وجود هنوز آزمایش های میان پایه در حال انجام است. در یک بررسی در کشور آلمان با آلبالو رقم شاتن مورلو بر روی پایه مازارد استفاده از یک میان پایه آلبالو رقم بریمنز ساری (Bremens saure) باعث کاهش رشد و افزایش در راندمان تولید، بدون آنکه تاثیر بر اندازه میوه داشته باشد گردید(۶۵). از استفاده و بکارگیری برخی از گونه ها، جهت میان پایه همچون P.fruticosa باید خودداری شود. اگرچه استفاده از اوپنهایم (Oppenheim) که سلکسیونی از گونه فوق الذکر بوده روی پایه های مازارد و محلب باعث کاهش رشد درختان گیلاس گردید. از تمامی آزمایش های انجام شده تاکنون به نظر می رسد که، نتایج حاصل از بکارگیری میان پایه ناموفق و غیرقابل اعتماد باشد و به نظر می رسد که بهتر است با بکارگیری پایه مناسب به سطح مطلوب از رشد مورد نظر دست یابیم (۶۲).