مرحله رویشی درختان میوه
درختان میوه بعد از گذارندن دوره نونهالی (Juvenility)و انتقال (Transition) به دوره بلوغ (Maturity) می رسند . دوره نونهالی در گونه های مختلف درختان میوه متفاوت می باشد . دوره نونهالی ارقام مختلف درختان سیب 6-3 سال،گلابی 8-3 ،بِه و زردآلو 4-2 سال ،گیلاس 4-3 سال و در هلو 3-2 سال می باشد.
دوره نونهالی یک مرحله فیزیولوژیکی می باشد که نمی توان گیاه را در این دوره وادار به گلدهی نمود. مرحله نونهالی با یک دوره انتقال به آغاز گلدهی ختم می شود. دوره آغاز گلدهی به طور تقریبی 5-2 سال ادامه می یابد . در دوره نونهالی رشد رویشی و رشد شاخه های یک ساله بیشتر می باشد. در این دوره نسبت C/Nکمتر از یک است . در مرحله رویشی درختان میوه ،برگ ها شفاف بوده ،عادت نیمه دایم سبز در درختان خزان پذیر ،آسان ریشه دار شدن قلمه های تهیه شده از ساقه و مقدار کمتر RAN در بافت ها از علایم نونهالی می باشد. در یک درخت بذری قسمت پایین تنه در مرحله نونهالی ،انتهای تنه در مرحله انتقال و شاخه های تازه تشکیل شده در مرحله بلوغ هستند.
در یک درخت میوه پیوندی ،محل پایین پیوند یعنی پایه در مرحله نونهالی و پیوندک که از شاخه های یک ساله درخت چند ساله تهیه شده است در مرحله بلوغ قرار دارد . این امر موجبمی شود که یک نهال پیوندی زودتر از یک نهال بذری بدون پیوند به مرحله گلدهی برسد.
مرحله ای که درخت بذری پیوند شده هنوز گل تولید نکرده باشد،مرحله بلوغی رویشی (Vegetative aduit) نامیده می شود . این مرحله در برخی گونه های درختی کوتاه تر (سیب لبنانی زرد)و در برخی دیگر طولانی (سیب نورسرن اسپای) (northern Spy) می باشد. بنابراین در این شرایط بهتر است در دوره رویشی نهال پیوندی از اصطلاح بلوغ رویشی استفاده شود.
چنانچه ذکر گردید محل نزدیک طوقه (Proximal)درختان میوه و شاخه هایی که از این محل حاصل می شوندو در ضمن ریشه های نزدیک طوقه در مرحله نونهالی می باشند و تهیه قلمه از قسمت های فوق به علت دارا بون عوامل کمکی ریشه زایی بیشتر ،از ریشه زایی بهتری برخوردار می باشند . برای تبدیل گیاهان بالغ سخ ریشه زا (Difficult –to - root)به گیاهان نونهال آسان ریشه زا (Easy –to - root) می توان از روش پیوند مکرر (پیوندی آبشاری )5(Cascade grafting) بر روی پایه بذری استفاده کرد. هرس شدید موجب بازگشت درخت به نونهالی نمی گردد. مگر در صورت کف بر نمودن درخت که موجب تشکیل شاخه های جدید از محل نزدیک طوقه ،که حالت نونهالی دارد،سبب حاصل شدن درخت نونهال می شود.