آفات زرشک
1-7-1-قارچ ها
قارچهای مهمی مانند پوسینیا آرهناتری(Puccinia arrhenatheri(kleb.)Eriks)، پوسیناگرامینیس(Puccinia graminis(pers))، ائسیدیوم ها سکنچیتانوم(Aecidium haussknechtianum)، و سپتوریا بربریدیس(Septoria berberidis)، در درختچه زرشک شناسایی شده اند که در بسیاری آن موثر می باشند.
شایان ذکر است قارچ عامل زنگ سیاه یا خطی ساقه گندم پوسینیاگرامینیس می باشد.
2-7-1- شته زرشک(Liosomaphis berberidis(kalt.)Fam.Aphididae)
این شته به برگ های زرشک در استان های شمالی حمله می کند.
3-7-1- پروانه ابریشم باف ناجور(Lymantria dispar(K.)= porthetria dispar(K.), ocneria disper(L.)Fam.Lymantriidae)
این آفت به برگ های زرشک در استان های شمالی ایران حمله می کند.
4-7-1- پروانه تخم انگشتری(Malacosoma neustrica(L.) Fam.Lasio campidae)
این افت به برگ های زرشک در استان های شمالی ایران حمله می نماید
.5-7-1- مگس گیلاس(Rhagoletis cerasi(L.)Fam. Tephritidae)
این مگس به میوه های زرشک در استان های شمالی و آذربایجان حمله می کند.
از جمله آفات(Gonocerus acuteangulatus(Goeze)Fam.coredae)دیگر زرشک افتی است که به برگ و جوانه های زرشک در استان های شمالی حمله می کند.(41).
8-1- برداشت
در روش سنتی زرشک از سطج باغات به سه راه برداشت می گردد؛1- برداتش خوشه ها به وسیل دست 2- برداشت به وسیله ضربه زدن به شاخه ها3- برداشت به وسیله بریدن شاخه های حامل میوه.
تحقیقات در مورد روش برداشت با استفاده از سست کننده های گیاهی و جمع آوری توسط مکنده نیز انجام شده است که هنوز کاربرد وسیع پیدا نکرده است(34).
میوه های زرشک معمولی در آب و هوای قائنات در اواخر مرداد ماه به تدریج قرمز رنگ شده و از اوایل تا اواسط فصل پائیز( قائنات در تیمه دوم خرداد) برداشت می کنند. زرشک از سال پنجم به بار می نشیند.
گونه پولی آنتا(B.polyantha) در فصل پائیز، دارای خوشه های محتوی میوه های سرخرنگ بوده و به این درختچه جذابیت فوق العاده ای می بخشد.(The popular Encyclopedia of Gradening).
گونه استاپفیانا(B.stapfiana) در فصل پائیز میوه های سرخرنگ تولید می کند. گونه ویلسونه(B.wilsonae) نیز در فصل پائیز میوه های سرخرنگ دارد(41).