صنعت زرشک
علاوه بر مصرف سنتی خوراکی، امروزه در صنایع غذایی نیز از زرشک استفاد می شود. طی پانزده سال اخیر تحقیقات علمی گسترده ای در زمینه تهیه فرآورده های مختلف مثل نوشابه های گازدار، سس، ژله، آب نبات، پاستیل، پودر رنگی خوراکی و غیره با استفاده از میوه زرشک بی دانه انجام شده است. امروزه به دلیل روند روبه رشد مصرف نوشابه های گازدار و وابستگی صنایع نوشابه سازی کشور به عصاره های وارداتی، کوشش در جهت جایگزین نمودن آن ها با عصاره میوه چه به لحاظ مسائل تغذیه ای و چه از نظر قطع وابستگی و ایجاد اشتغال دارای اهمیت ویژه ای است.
میوه زرشک با دارا بودن رنگ مناسب و طعم دلپذیر می تواند علاوه بر استفاده به صورت میوه خشک در تهیه فرآورده های غذایی زیر نیز مورد استفاده قرارگیرد:
ژله، شربت، مربا، آب نبات، سس، مارمالاد، نکتار، لواشک غیره
میوه زرشک از نظر ترکیبات رنگ طبیعی غنی است، چنانکه از صد گرم میوه خشک یکی از گونه های آن(Berberis Vulgaris Var.iberica)، 16 گرم پودر خوراکی تهیه می شود که می تواند در فرآورده های دارویی و غذایی جایزین رنگ های زیان آور مصنوعی گردد. رنگ های طبیعی خوراکی در صنایع غذایی( ب ویژه نوشابه سازی و قنادی) و دارویی کاربرد دارند.
میوه های رسیده گونه ای زرشک(B.ariststa) در هندوستان به صورت تازه خوری توسط روستائیان به ویژه دانش آموزان مناطق کوهستانی مصرف می شود. از ریشه های این گیاه نیز در این روستاها، یک نوع نوشیدنی الکلی تهیه می شود.