آماده سازی مزرعه و کاشت آناناس
درمزارع بزرگی که خاک آن ها فشرده است باید از زیرشکن استفاد شود و سپس اقدام به شخم عمیق نمود. عمق شخم باید 40-30 سانتیمتر باشد . بقایای گیاهی در مزرعه خرد شده و سپس برداشت می شوند و یا آن ها را می شوزانند.خرد کردن کلوخه ها (عمل دیسک زدن) و تهیه بافت مناسب خاک عمل مهمی در موفقیت و بالا بردن کارایی عمل گازدهی (تدخین) می باشد. در خاک های فاقد مواد آلی کافی مصرف 15-10 تن کود حیوانی پوسیده یا کمپوست در هکتار توصیه می گردد. شیارهای کاشت باید 90 سانتی متر پهنا ،30 -22 سانتی متر عمق و فواصل بین آنها 60 سانتی متر باشد . امروزه ماشین های پیشرفته و چند منظوره ای ساخته شده است که کارهای تدخین،اضافه کردن کود به خاک قبل از کاشت،خواباندن خطوط لوله آب (آبیاری قطره ای )و پهن کردن مالچ پلی اتیلن همراه با هم انجام می دهد . معمولاً از پلاستیک پلی اتیلن رنگ سیاه (با ضخامت 05/0 میلی متر و عرض 81 سانتی متر) به عنوان مالچ جهت بهتر انجام شدن عمل تدخین استفاده می کنند .این پوشش مالچ دمای خاک را در طول فصل سرد، گرم نگه می دارد ،رطوبت خاک را حفظ کی کند، اط شست و شوی کود در زمان وقوع باران های شدید جلوگیری کرده و مانع از رشد علف های هرز می شود و درنهایت باعث افزایش محصول می گردد. در مناطقی که پلاستیک گران باشد از کاه ،علف،بقایای گیاه نیشکر و مواد دیگر در دسترس استفاده می کنند .
در مزارعی که سیستم کاملاً مکانیزه ندارد ،برای کاشت با ابزار ساده زمین را به صورت جوی و پشته در می آورند . برای اینکه گیاهان در یک ردیف به صورت منظم قرار گیرندبا ریسمان های مخصوص نقشه کشی ،ردیف ها را در یک سرر مزرعه تا سر دیگر درفواصل مشخص علامت گذاری می کنند. در بعضی از موارد نیز بر روی پلاستیک های پلی اتیلینی که به عنوان مالچ استفاده می شود از طرف کارخانه سازنده علامت گذاری می شوند و مواد گیاهی در محل این علامت ها به راحتی کشته می شود در بعضی از مزارع نیز از ماشین های کاشت استفاده می کنند.
مواد گیاهی را قبل از کاشت در محلول قارچ کش تیمار می کنند و اجازه می دهند. تا محل برش خشک شود تا در موقع کاشت این مواد دچار پوسیدگی نشود . حذف برگ های خشک قاعده مواد تکثیری و ضدعفونی آن با حشره کش مونوکروتوس و قارچ کش دیتان زد - 78 به منظور از بین بردن شپشک ها و کنترل بیماری پوسیدگی قلب ضروری است. تاج ها ، اسلیپ ها و پاچوش ها به طور جداگانه در مزارع مختلف کاشته می شوند این گیاهی از نظر اندازه متفاوت می باشند . تاج ها معمولاً از نظر اندازه یکنواخت هستند ولی اندازه آن ها از اسلیپ و پاجوش کوچکتراست . درجه بندی اولیه تکثیری در موقع کاشت جهت تولید گیاهان یک اندازه در زمان گل انگیزی و به دست آوردن محصول هم زمان و یکنواخت بسیار حائز اهمیت می باشد. پاجوش ها وتنه جوش های بزرگ تمایل زیادی برای زود محصول دهی دارند. مخصوصاًزمانی که وزن آن ها از 600 گرم بیشتر باشد . معمولاً تاج های با وزن 200-100 گرم را به عنوان تاج کوچک ،300-200 گرم تاج متوسط و هم چنین اسلیپ ها یا تنه جوش های با وزن 300 -200 گرم به عنوان کوچک 400-300 گرم متوسط و 600 -400 گرم به عنوان اسلیپ و یا تنه جوش بزرگ تقسیم می شوند . در سیستم کاشت دو ردیفه شیارهای سطحی به عمق 15-10 سانتی متر و فواصل 15 سانتی متر از یکدیگر ایجاد می گردند و سپس گودال های به عمق 15-10 سانتی متر در آنها حفر می گردد گیاهان در دو ردیف به گونه ای قرار می گیرند که هیچ دو بوته ای مقابل هم قرار نگیرند . بعد از کاشت خاک اطراف بوته ها باید محک فشرده شود. به محض برداشت میوه ها عملیات حذف پاجوش ها را باید انجام داد و فقط یک پاجوش نگه داشت.
فاصله کاشت:فاصله کاشت یا تراکم یکی از مهم ترین فاکتور ها در تعیین اندازه و میزان محصول در واحد سطح می باشد. فاصله کاشت به نوع رقم نیز بستگی دارد . ارقامی که برگ های خاردار دارند با فاصله بیشتری نسبت به ارقامی که برگ های صاف دارند کاشته می شوند . کشاورزان جزء،از سیستم های تک ردیفی همراه با یک فاصله نسبتاً بیشتر بین گیاهان و ردیف ها استفاده می کنند که در این روش تراکم تعداد بوته در هکتار به 15000 تا 25000 عدد می رسد . در مزارع بزرگتر و تجاری ، بیشتر از سیستم های دو ردیفی استفاده می شود . سیستم های چند ردیفی به خاطر مشکلات نگهداری و کوچک شدن اندازه میوه توصیه نمی شود و معمولاً سیستم های دو ردیفی متداول ترین روش است.
فاصله استاندارد در سیستم دو ردیفی به صورت 30 سانتی متر فاصله گیاه روی پشته ،60 سانتی متر عرض پشته ،120-90 سانتی متر فاصله دو پشته می باشد در این تراکم به 58700 گیاه در هکتار می رسد . میزان وزن میوه تازه با فاصله کاشت نسبت عکس دارد که میزان این ارتباط بسته به رقم و منطقه فرق می کند. نتایج تحقیقات باغبانی هند نشان می دهد که با تراکم کاشت 63500-53000 بوته آناناس در هکتار امکان برداشت 105 – 85 هزار تن محصول وجود دارد بدون آنکه اندازه و کیفیت میوه ها کاهش محسوسی نشان دهد . در کشت متراکم علاوه بر افزایش سود ،رشد علف های هرز محدود و همچنین عارضه آفتاب سوختگی کاهش می یابد و رنگ میوه ها نیز بهتر و یکنواخت تر خواهد بود اما در این نوع کشت ها نمی توان بیش از 2-1 را می توان نگهداری نمود. در فلیپین تعداد 62-60 هزار بوته در هزار بوته در هر هکتار کشت می شود . باید توجه داشت که کاشت متراکم گرچه باعث افزایش تعداد میوه ها و در نتیجه میزان محصول می شود ،ام اندازه و وزن میوه ها را کاهش می دهد. همچنین میزان قند کل میوه ها کاهش و میزان اسیدیته آن افزایش می یابد . سیستم کشت مثلثی در مقایسه با کشت مربعی باعث افزایش میزان گلدهی و میزان محصول گردیده است.
معمولاً وزن میوه جهت عرضه مستقیم به بازار بین 7/1 تا5/2 کیلوگرم می باشد. در حالی که وزن میوه جهت کنسرو سازی و صنایع تبدیلی حدود 6/1 کیلو گرم می باشد . از زمان کاشت تا برداشت محصول بسته به مواد گیاهی که جهت کاشت استفاده می شود بین 24-18 ماه به طول می انجامد . اسلیپ ها بین 20 -15 ماه و پاجوش ها بین 17 -14 ماه برای تولید میوه زمان نیاز دارند. از نظر عمق کاشت معمولاً تاج ها به عمق کاشت حساس ترند جاهایی که PHخاک بالای 5 بوده و بارندگی زیاد باشد باید گیاه را از پوسیدگی قلب محافظت کرد. اسلیپ ها و پاجوش ها تا عمق 15-10 سانتی متری کاشته می شوند .