گل انگیزی آناناس
گل انگیزی طبیعی آناناس :معمولاً استرس های محیطی مانند خسارت به ریشه به وسیله پاتوژن ها و ماندآب ها ،گاهی خشکی می توانند باعث القاء گل دهی شوند . این استرس ها معمولاً رشد رویشی را کم کرده و باعث تجمع مواد در ریشه ها می شود . اثر روزهای کوتاه همراه با دمای پایین در طول زمستان با پایین نگه داشتن سطح نیتروژن در گیاه ،باعث القاءگل می شود ولی نیتروژن به تنهایی نمی تواند عامل تعیین کننده باشد.
گل انگیزی به روش شیمیای آناناس:
عمل القاء و جلو انداختن گل دهی (Forcing)باعث برداشت هم زمان محصول و کنترل زمان محصول دهی براساس نیاز بازار و کارخانجات کنسروسازی می شود . محلول نمک سدیم – نفتالین استیک اسید (SNA)اولین تنظیم کننده رشد گیاهی بود که به طور گسترده برای جلو انداختن و گل انگیزی در آناناس مورد استفاده قرار گرفت .در گذشته از موادی مانند اتیلن و استیلن حل شده در آب استفاده می شده است . برای استفاده از حالت گازی این مواد نیاز به دستگاه و ایمنی خاصی می باشد . در شرایط هوای گرم محلول نمک سدیم –نفتالین استیک اسید نمی تواند موثر باشد.
امروزه اتفن (2- کلرواتیل فسفونیک اسید)به طور گسترده ای در مزارع آناناس استفاده می شود . زیرا هم موثرتر و هم کاربرد ٱن نسبت به مواد دیگر راحت تر است. . این ترکیب در (PH) 7 شکسته شده و تولید گاز اتیلن می کند. میزان استفاده از اتیلن 500-150 میلی گرم در لیتر می باشد . 60-40 روز بعد از کاربرد 100 میلی گرم در لیتر از آن 90 درصد گل دهی مشاهده شده است . تنظیم (PH) بالای 7 با بورات سدیم باعث بهبود گل انگیزی می شود . نفتالین استیک اسید که یک تنظیم کننده از گروه اکسین ها می باشد نیز جهت القاء گل در آناناس کاربرد دارد . این ترکیب نیز با تحریک گیاه به سنتز اتیلن باعث گل انگیزی در آناناس می شود . میزان مورد استفاده 50 گرم در 2800 لیتر آب برای یک هکتار است و معمولاً دوباره به فواصل یک هفته ای انجام می شود تا گیاهانی که در نوبت اول القاء نشده اند در نوبت دوم القاء شوند. معمولاً عمل محلول پاشی در شب انجام می شود یعنی زمانی که روزنه ها باز می باشند. در فصل گرم نیز بهتر است عمل گل انگیزی در ساعت های خنک روز که دما کمتر از 30 درجه سانتی گراد است انجام شود. ازت زیاد و هوای گرم عمل جلو انداختن گل دهی را کاهش می دهد. گیاهانی که اندازه بزرگ تری دارند به عمل گل انگیزی واکنش بهتری نشان می دهند . وزن گیاه نیز برای ارزیابی زود گل انگیزی مورد استفاده قرار می گیرد در این حالت معمولاً وزن گیاه باید 4-2 کیلوگرم باشد. گیاهان حاصله از پاجوش جواب بهتری نسبت به عمل زود گل انگیزی می دهند. در بین ارقام نیز رقم اسپانیش نسبت به کوئین جواب بهتری به عمل زود گل انگیزی می دهد.
از دیگر مواد شیمیایی که در پرورش آناناس استفاده می شود . کلروفلنورول (Chloroflonorel) می باشد .این ماده از دسته مورفکتانت ها 2(مورفکتانت ها ترکیبات شیمیایی می باشند که از طریق اختلال در ساختمان و رشد رویشی گیاه باعث تغییراتی در رشد گیاهان می شوند.)می باشد . این ماده بعد از استفاده از اتفن،جهت از بین بردن غالبیت جوانه انتهایی استفاده می شود و جوانه های جانبی را فعال می کند. یک تا 2 هفته بعد از القاء گل دهی و قبل از تمایزیابی جوانه گل کلروفلنورول به کار برده می شود که در نتیجه استفاده از آن میوه های غیر طبیعی همراه با گیاهچه های اسلیپ شکل و پاچوش تولید می شود. با این روش تا 10 برابر مواد گیاهی تولید می شود.
لازم به ذکر است که از روش کشت بافت حدود 5000 گیاه از یک تاج و 100 هزار گیاه از یک ساقه در مدت 12 ماه تولید می شود . ولی این روش به دلیل تفرق صفات زیاد و عدم هم شکلی گیاهان کاربرد و تولید تجاری ندارد.