هندوستان کوچک ایران مهد پرورش ميوه هاى لوکس
بخش زرآباد شهرستان کنارک در جنوب غربی ترین نقطه استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران که به "هندوستان کوچک" معروف است و از جمله نقاط مستعد و با ظرفیت های فراوان است که به لحاظ خاک مساعد و آب فراوان "زرآباد زرخیز " مشهور است
زرآباد یکی از کانونهای تولید محصولات گرمسیری مانند موز ، انبه، سیتاپل، کنار، نارگیل، چیکو، تمرهندی پاپایا و گواوا در کشور است .که 30 هکتار از زمین های آن به کشت گواوا اختصاص دارد .
این زمین ها با کیفیت ترین گواوا ی ایران را دارند به گونه ای که مشتری خاص خود را داشته و از هر
هکتار آن ۱۵ تن محصول برداشت می شود.
زمان کشت این محصول گرمسیری در گلخانه طبیعی زرآباد از اسفند تا اوایل اردیبهشت و مهر و ابان می باشد. بخش زرآباد قابلیت کشت بیش از هزار هکتار و تولید بیش از ۱۵ هزا ر تن سالانه این محصول و ایجاد صنایع فرآوری (غذایی، دارویی، صنعتی، دسری و کمپوتی) را دارد.
همچنین این خطه به سبب داشت. شرایط جغرافیایی مناسب و دسترسی به آبهای آزاد و گمرکات و همجنین استقرار در موقعیت پئواکونومیک بندر چابهار به بندرعباس از توانمندی لازم برای صادرات و ارزآوری برخوردار است.
در همین چارچوب این بخش می تواند زمینه اشتغال افزون بر هزار نفر را به صورت نفر را به صورت مستقیم و ۶۰۰ نفر را به صورت غیرمستقیم فراهم کند.
۸۰0 هکتار از باغهای استان به بلوچستان به کاشت گوارا اختصاص دارد.500 هکتار از باغ هاى گواوا در سيستان و بلوچستان بارور و بقیه غیربارور است که سالانه چهار هزار 800 تن محصول را تولید و روانه بازار مصرف می کنند.
گواوا یا زیتون محلی میوه ای با ارزش غذایی بالا و طعم و عطر خاص است که بیشتر در شهرستانهای چابهار، سرباز، نیک شهر و کنارک واقع در جنوب سیستان و بلوچستان کاشت می شود.
شرایط آب و هوایی جنوب استان استان و بلوچستان برای کشت محصولات گرمسیری بسیار مناسب است. هفت هزار هکتار از زمین های این استان به کشت محصولات گرمسیری اختصاص دارد. موز بیشترین میزان تولید محصولات گرمسیر ی سیستان و بلوچستان را دارد و سایر محصولات شامل انبه، گواوا،چیکو کنار، نارگیل، تمبرهندی و پاپایا خربزه درختی نیز در این استان کشت می شوند.
چابهار مناسب ترین اقلیم برای باغداری گرمسیری
با توجه به شرایط اقلیمی گرم و مرطوب شهرستان چابهار این منطقه برای پرورش انواع میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری نظیر، موز، انبه، گوارا، چیکو، پاپایا، نارگیل و تمر هندی و کنار مستعد می باشد.
بالغ بر دو هزار و ۲۰۰ هکتار زیر کشت محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد که بیشترین آن را به مساحت یکهزار و ۵۰۰ هکتار کشت باغات موز به خود اختصاص داده است.
با توجه به شرایط خاصی چابهار و موقعیت گردشگری، لذا باغ الگویی میوه های گرمسیری در مسیر پر تردد شهرستان چابهار به کنارک واقع در منطقه «پارک» به طول ۳ کیلومتر و در سطح ۱۵ هکتار شامل نارگیل، چیکو، انبه، تمر هندی و کنار پیوندی در حاشیه جاده ارتباطی احداث گردیده است.
به دلیل اینکه تنها عامل محدود کننده توسعه سطح زیر کشت در منطقه آب می باشد و باغات موز آب فراوان می طلبد در جهت استفاده بهینه از آب به منظور توسعه سطح زیر کشت شهرستان و تامین آب مورد نیاز بوته موز با روش آبیاری قطره ای انجام می شود. در حال حاضر این سیستم آبیاری با عنوان آبیاری تحت فشار بر روی باغ الگویی موز اجرا شده است. جهت توسعه سطح زیر کشت میوه های گرمسیری خصوصاً اراضی با هوکلات تولید نهال میوه های گرمسیری در محل تولید نهال انجام خواهد گرفت.
مرهمی که "گواوا" بر زخمهای مردم جنوب می گذارد/ بهره برداری اقتصادی از زيتون محلی
گواوا یا زیتون محلی درختچه ای همیشه سبز است که در مناطق جنوبی کشور از جمله سیستان و بلوچستان کاشت و تولید آن در طی سالهای گذشته موجب شده است تا اقتصاد و زخمهای مردمان این دیار بهبود یابد.
به گزارش خبرنگار مهر، گواوا از مهمترین میوه های مناطق گرمسیری دنیاست که از لحاظ اقتصادی و تغذیه دارای اهمیت ویژه ای است و میوه آن به صورت تازه خوری و در صنایع تبدیلی نیز به منظور تهیه آب میوه، کمپوت، اسانس و پودر استفاده می شود.
این میوه در منطقه بلوچستان زیتون محلی نامیده می شود و با توجه به ویژگی های خاصی که دارد. به عنوان یک پوشش سبز و حافظ خاک توجه زیادی را به خود جلب کرده است و می تواند به عنوار تثبیت کننده خاک جهت جلوگیری از فرسایش بادی و آبی و به صورت کمربند سبز در اطراف شهرهای کویری و گرمسیری و همچنین در کنار جاده ها مورد استفاده قرار گیرد.
با وجود اختصاص بخش زیادی از باغات شهرهای جنوبی استان از جمله سرباز، کنارک تولید این محصول اما به دلیل نبود صنایع تبدیلی و یا کارگاه های فرآوری در استان این محصول به استان های همجوار ارسال می شود تا پس از فرآوری و تولید مربا و ترشی به مصرف ساکنان حاشیه حوزه خلیج فارس برسد.
مرهمی برای زخمهای محلی
استفاده موضعی و تهیه پماد از این میوه برای مرهم بر روی زخم بسیار مفید است و در تسریع طول درمان تاثیر گذار است.
گواوا یا زیتون محلی برای درمان و جلوگیری از خونریزی بینی هم موثر است و از میوه های جوان و نارس آن برای رفع اسهال البته با نظر متخصص می توان بهره گرفت. زیتون خاصیت ضدمیکروبی دارد و بسیاری از فروشندگان متخصصان طب سنتی اعتقاد دارند مصرف این میوه مانع بیماری های حاد مربوط به سن مانند آلزایمر و آب مروارید چشم می شود.
میل کردن این میوه به دلیل داشتن فیبر غذایی به افرادی که از یبوست رنج می برند توصیه می شود. زیرا به دلیل خاصیت ضد میکروبی سیستم گوارشی را تقویت و ضدعفونی می کند.
خوردن این میوه برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند بسیار مفید است.
این میوه استوایی برای شادابی پوست بسیار مفید است و از ایجاد هر گونه ناراحتی پوستی جلوگیری.می کند
آب این میوه و یا جوشانده آن سرماخوردگی و سرفه را درمان می کند و میوه آن نرم کننده سینه بوده و برای عفونتهای حاد گلو بسیار تاثیر گذار است.
این میوه در پیشگیری از سرطان و بیماری قلبی موثر است و مانع از غلیظ شدن خون می شود و در این منطقه از آب برگ آن برای دندان درد، ورم لثه و بهبودزخم دهان استفاده می شود.
مردم محلی و روستانیانی که در گذشته دسترسی به دارو نداشتند از برگهای جویده آن که با دندانها له شده و آغشته به بزاق بود برای قطع خونریزی زخم ها استفاده می کردند،
زیتون محلی از بازار بسیار خوبی برخوردار است و علاوه بر تازه خوری در تهیه و تولید ترشی و صادرات به کشورهای حوزه خلیج فارس نقش بسزایی دارد میوه گواوا در حالتی که رسیده باشد بسيار خوشمزه و خوش طعم است و مزه میوه ترش و شيرين (ملس) و عطر مطبوعى دارد، از پوست میوه گواوا جهت تهیه سالاد و دسر استفاده می شود و علاوه بر تازه خوری در تهیه ژله، مارمالاد وکنسرو نیز کاربرد دارد و برگ آن در صنایع رنگ و تانن سازی استفاده می شود.
از این میوه همچنین در صنایع غذایی به منظور افزایش میزان ویتامین C در تولید ژاله، مارمالاد و فراورده های دیگر نیز استفاده می شود.