لیچی(LYCHEE)
نام علمی: LITCHI CHINENSIS
خانواده SAPINDACEAE- ساپینداسه
بومی منطقه: جنوب چین
نام های دیگر آن : سرخالو [Litchi chinensis]
خاک و تغذیه : خاک هایی با pH کمی اسیدی
دمای ایده آل محیط : نواحی نیمه گرمسیری
آبیاری ورطوبت: کمی مرطوب
نور محیط : زیاد
این گیاه بومی جنوب چین بوده و در اواخر قرن هفدهم به هند وارد شده. چین و هند رتبه های اول
و دوم تولید لیچی را داشته و تایوان و آمریکا در رتبه بعدی قرار دارند. لیچی در ابتدا یک میوه جنگلی بود اما کم کم مردم جنوب چین و کشورهای حوزه شبه قاره هند شروع به کشت آن کردند و باغهای لیچی به وجود آمد که هم مکانی زیبا برای تفریح بود و هم مکانی برای چیدن وصادرات این میوه منحصر به فرد. امروزه نیز این میوه استوایی در کشورهای تایلند، فلیپین،هند، آفریقای جنوبی، امریکا، نیوزیلند، ژاپن، استرالیا و پاکستان کشت م یشود اما خاستگاه نوع مرغوب آن شبه قاره هند به ویژه پاکستان است.
درخت لیچی دارای میوه ای بسیار لذیذ و خوشمزه است که در ایران کمتر از دیگر کشورها یافت می شود.
خصوصیات گیاهشناسی
لیچی درختی است مخصوص مناطق حاره، برگهای آن پهن بیضی، از دو طرف باریک و نوک تیز و موجی است. گلهای آن کوچک، میوه آن قرمز در ابعاد یک سیب است که از آن نوشیدنی معطر و لذیذی تهیه می کنند. پوست میوه آن سرخ و چرم مانند و تیغ تیغی و شبیه به توت فرنگی است.
میوه لیچی از نوع شفت بوده و اجزای آن شامل پوست ميوه (اگزو کاربپ) و گوشت ميوه (مزو کارپ) اندوکارپ بوده که درون اندوکارپ یک بذر وجود دارد. پوست میوه ضخیم، ترد و نسبتا نرم بوده و رنگ آن برحسب رقم به طور یکنواخت تیره و یا صورتی می باشد و برجستگی هایی به شکل دکمه پهن روی پوست وجود دارد. قسمت گوشتی میوه لیچی آریل نام دارد و به رنگ سفید، آبدار، نيمه شفاف و ژلاتينى. بوده و از بذر جدا می باشد. شرایط محیط رشد
لیچی از گیاهان مناطق نیمه گرمسیری بوده و گلدهی و میوه دهی آن زمانی افزایش می یابد که این گیاه در زمستان تحت تأثیر یک دوره خشکی و یا هوای خنک قرار بگیرد و این شرایط در مناطق نیمه گرمسیر فراهم می شود. رشد این درخت کند بوده و ۶سال پس از کاشت تولید میوه می کند و به باردهی می رسد. بنابراین می توان در باغات لیچی از سبزیهای خانواده بقولات و یا گونه های سایه دوست استفاده کرد که اینکار باعث ایجاد درآمد سالیانه برای باغدار و همچنین حاصلخیزی خاک خواهد شد. از درختان پاپایا و آناناس هم می توان به عنوان درخت پر کننده برای لیچی استفاده کرد.