درخت و ساختار میوه دهی آلبالو
اندازه ی درخت و ساختار میوه دهی در آلبالو، تا حدود زیادی متغیر هستند. در مقایسه با اندازه ی درختان گیلاس، دامنه ی اندازه ی درختان در آلبالو، از ارقام پر رشد تا ارقام پاکوتاه که در موقع بلوغ به یک متر می رسند و از آنها در برداشت ماشینی استفاده می شود، متفاوت است. در این میان، ارقامی با ارزش هستند که رشد کمتری دارند و ارتفاعشان به حدود دو تا سه متر می رسد. چنین ارقامی را در رومانی، به فاصله ی 5/2×۴ متر از یکدیگر می کارند و آنها را بر روی داربست های پنجه ای که دارای سه سیم هستند، مستقر می کنند . در اکثر ارقام آلبالو، میوه بر روی شاخه های یکساله و سیخک هایی که روی شاخه های مسن تر قرار دارند تشکیل می شود، اما ارقام خاصی نیز وجود دارند که میوه هایشان منحصراً بر روی شاخه های یکساله یا سیخک ها تشکیل می شوند. از آنجایی که جوانه های آلبالو، زایشی یا رویشی هستند، بنابراین شاخه های یکساله ای که فقط گل می دهند، در سال بعد گل و میوه نمی دهند. لذا ارقامی که اصولاً روی شاخه های یکساله شان میوه تشکیل می شود، برای ممانعت از عدم باردهی نیازمند هرس بیشتری از ارقام سیخک زا هستند.
بالاخره این که اندازه ی درخت و ساختار مناسب میوه دهی آن تا حدود زیادی تحت تأثیر روش برداشت (مانند لرزاندن تنه، برداشت ردیفی و برداشت دستی) و مقدار هرسی است که باغدار می خواهد انجام دهد. به علت وجود این قبیل محدودیت های عملی، متخصصین اصلاح نبات می کوشند تا با ایجاد باردهی بیشتر در اطراف تاج درخت (یعنی، کاهش یا عدم باردهی در وسط تاج درخت) به سطح مطلوبی از عملکرد اقتصادی دست یابند. به عنوان مثال، راندمان باردهی در رقم مونت بسیار بیشتر از رقم مونت مورنسی است، زیرا در رقم مونت مورنسی ۳۲٪ میوه ها بر روی سیخک تشکیل می شوند، در حالی که در
67
دارای مقاومت سرمایی بیشتری است، قرار می گیرد.
عدم موفقیت در سازگاری به شرایط جوی جدید در هنگام پاییز و همچنین از بین رفتن زود هنگام این سازگاری در موقع بهار می توانند باعث خسارات سرمایی فراوان شوند، زیرا گلی که تخمدان توسعه یافته دارد در مقایسه با گلی که کاملا به خواب رفته است، مقاومت کمتری در برابر سرما دارد به عنوان مثال در رقم مونت مورنسی، وقتی که جوانه شروع به متورم شدن می کند، دمای C4/9- باعث آسیب زدگی به سر آغازه های گل می شود، درحالی که در زمان گلدهی، دمای -33 C موجب آسیب زدگی می شود. علاوه بر این، تنش خشکی و تنش های ناشی از بیماری یا آفت که باعث ریزش زود هنگام برگها می شوند نیز به طور واضحی باعث کاهش مقاومت شاخه ها و جوانه های گل می شوند، زیرا بافت های گیاه را برای آسیب دیدگی از سرمای زمستان، مستعد می کنند. هر گونه تأخیر در نمو جوانه ی گل در بهار، باعث کاهش احتمال از بین رفتن محصول از سرمای بهاره می شود. بنابراین، اصلاحگران آلبالو در اغلب موارد ارقامی را که دارای گلدهی دیر هنگام هستند، گزینش می کنند به عنوان مثال در میشیگان، رقم فروت بارون میچورین، ۶ الی ۱۰ روز دیرتر از رقم مونت مورنسی گل می دهد. این مساله نشان دهنده ی تفاوت تجمع واحدهای سرمایی بین این دو رقم به میزان حدوداً ۱۰۰ ساعت دمای 4/5C است گزارشات نشان می دهند که رقم فروت بارون میچورین که مبدأ آن روسیه است، نسبت به سرمای زمستانه و بهاره فوق العاده مقاوم، اما ظاهراً این رقم، دورگه ای طبیعی از تلافی پرونوس کراسوس با پرونوس فراتیکوزا در انتها می توان گفت هر چند ارقام آلبالویی که روی مهالب پیوند می شوند، معمولاً تحمل خوبی نسبت به خشکی دارند، اما تاکنون گزارشی که مشخص کند یک رقم، بدون وابستگی به پایه تحمل خشکی را دارد ارائه نشده است.