مرحله بسته بندی مرکبات
قبل از هرگونه عمل بسته بندی محصولات باغدار یا سردخانه دار بایستی به نکاتی چند که باعث کاهش در هزینه و افزایش سوددهی می شود توجه نماید. هر گونه تصمیم در این جهت بهتر است با مشاورت عوامل بازار ، تهیه کننده های وسایل بهداشتی ، عوامل حمل و نقل و کارشناسان متخصص در زمینه مسایل پس از برداشت انجام شود. تجربه نشان داده است که سود یک محصول خوب با بسته بندی عالی به مراتب بیشتر از یک بسته بندی ضعیف است. گذشته از اینکه در ارزش بازاری محصول نیز تاثیر زیادی دارد. تضمینی در اینکه بسته بندی جدید به تنهایی قادر به کاهش ضایعات محصول و کاهش آب از دست دهی تولیدات تازه شود وجود ندارد. اما یکی از عواملی است که در مراحل مختلف بازار رسانی نقش کلیدی دارد.
اتاق بسته بندی مرکبات
معمولا محصولات باغبانی توسط بازار یا بوسیله فروشنده ها به طور مستقیم بدست مصرف کننده رسیده و یا اینکه توسط برخی زیر بخش ها ابتدا درجه بندی و سپس بسته بندی می شود. در بیشتر کارگاه ها آماده سازی تولیدات جهت ارایه به بازرار د راتاق های بسته بندی امنجام می شود. این اتاق ها ممکن است به شکل ساده در زرعه تا یک خط تمام اتوماتیک بست بندی با طرفیت بالا باشد کارگاه بسته بندی چه به شکل ساده و یا پیچیده باید متشکل از فضایی باشد که در آن عملیات جمع آوری میوه ها دره بندی انتخاب و بسته بندی تولیدات بر اساس نظر سفارش دهنده با کمترین فساد و ضایعات انجام شود. اندازه و طرح کارگاه بسته بندی ، وسایل و تجهیزات مورد نیاز آن بستگی به نوع و حجم تولیدات ، تقاضای بازار و تاسیسات زیر نایی منطقه و ارزش پروژه دارد.
بسته بندی مرکبات
بسته بندی مرکبات به دو صورت دستی و ماشینی امکان پذیر است و روش متداول در ایران اغلب روش دستی است و هیچگونه استاندارد و یا ضابطه خاصی برای درجه بندی و بسته بندی مرکبات اعمال نمی شود. از طرفی وسایل بسته بندی نیز منحصر به جعبه و به ندرت کارتن است و مصرف کننده مرکبات میوه را اجبارا به صورت در هم و عمدتا با پرداخت هزینه های بیشتر به دست می آورد. در کارگاه های کوچک بسته بندی ، ظروف قابل عرضه به بازار را بوسیله دست پر می کنند. از وسایل مکانیکی و ماشین های بسته بندی درکارگاه های بزرگ بسته بندی استفاده می شود. اما این وسایل گران بوده و از طرفی برای بسته بندی محصولات مختلف در مقادیر کم مناسب نسیستند.
روش های متفاوتی جهت بسته بندی وجود دارد:
بسته بندی درهم: در جاهایی اتفاده می شود که درجه بندی سودی نداشته و فقط فاکتور وزن میوه مهم است
الگوی بسته بندی چند لایه ای: در این حالت میوه درجه بندی شده بر اساس مقدار محصول فروخته می شود.
بسته بندی چند لایه ای درجه بندی شده: در این حالت بسته بندی مکانیکی بوده و لایه ها بوسیله یک صفحه از هم جدا می وند.
بسته بندی تک لایه ای: در میوههای با کیفیت بالا استفاده شده و ممکن است یک برش از بافت میوه و یا اینکه به تنهایی و به صورت تکی بسته بندی شود.