اندازه درخت مرکبات
اندازه مناسب درخت یعنی داشتن اندازه ای با حداکثر عملکرد که برداشت میوه توسط کارگر تنک هرس کاربرد تیمار های مختلف روی درخت تامین حداکثر کیفیت و کمیت میوه و نفوذ پذیری مناسب نور در باغ به سهولت فراهم شود. چگونگی رشد درختان مرکبات از نظر ارتفاع و پخش شدن شاخه ها تابعی از ساختار ژنتیکی ارقام و گونه ها است. از طرف دیگر اندازه درخت تحت تاثیر پایه نیز قرار دارد. برای نمونه پرتقال روی پایه نارنج دارای اسکلت بزرگتری نسبت به حالت پیوند روی پایه پونسیروس خواهد بود.
در شرایط مطلوب درختان پرتقال،لیمو و گریپ فروت تا ارتفاع 5 - 6 متر رشد می کنند درحالیکه کامکوات ها ارتفاع بیش از 2 تا 3 متر نخواهد داشت. حال چنانچه این درختان در کنار دیوار و یا حصار توری و ... کشت شوند امکان رشد کافی و در نتیجه برداشت محصول مناسب را نباید انتظار داشت. انتخاب محل کاشت و یا زمین مناسب حائز اهمیت است.
در بعضی مناطق ایران نظیر زمین های شمال وجود لایه سخت رسی و عمیق موجب می شود درختان کشت شده از سال های چهارم یا پنجم که در واقع آغاز دوران باردهی اقتصادی آنها محسوب می شود دچار انحطاط شدید در رشد و نمو گردند. در این درختان عوارضی چون تولید برگ های کوچک زرد شدن برگ ها کاهش رشد طولی و توسعه شاخه ها کوچک ماندن میوه و ریزش آنها و بالاخره خالی شدن سرشاخه ها از برگ و میوه بوجود خواهد آمد. عوارض اشاره شده در مواقعی که مرکبات در گلدان نگهداری می شود بیشتر رخ می دهد. بنابراین برای پرورش مرکبات در گلدان توصیه می شود به انتخاب ارقام مناسب و خیلی پا کوتاه نظیر کامکوات و کالاموندین مبادرت شود.
نارنج سه برگ رقم فلائینگ دراگون پا کوتاه ترین و نیمه پاکوتاه ترین پایه جهت مرکبات است که در کشور اسپانیا بدست آمده است ولی هنوز استفاده از آن گسترش نیافته و خیلی محدود است تلاش هایی جهت استفاده از مواد تنظیم کننده رشد به منظور کاهش رشد رویشی و نوسانات میوه دهی در شرایط رشد رویشی زیاد انجام شده است . به طور مثال جهت کنترل جوانه های نرک روی تنه پایه ها از 1.15 درصد اسید نفتالین استیک استفاده شده است.