خرید نهال

امور نمایندگی ها

محوطه و فضای سبز

گلهای آپارتمانی و زینتی

نهال های غیر مثمر

نهال های مثمر

مهمترین پارامترهای اقلیمی پسته

 

شرایط آب و هوایی به اشکال مختلف و متنوع بر رشد رویشی و عملکرد یک رقم تاثیرگذار است و برای کاشت یک رقم در منطقه مورد نظر محدودیت ایجاد می کند :

*­ سرمای دیررس بهاره.

* گرمای زودرس بهاره.

* حداقل مطلق درجه حرارت در زمستان.

* تامین نیاز سرمایی.

* باران و درصد رطوبت در دوره گرده افشانی

* وزش بادهای شدید در دوره رشد درخت (از گرده افشانی تا برداشت)

بر اساس بررسی های انجام شده و تجربیات به دست آمده، مشخص شد که مهمترین مسأله در بحث سرمای بهاره، قبل از این که موضوع مقاومت ارقام مطرح باشد، گریز از سرمای بهاره اهمیت دارد. به این معنی که اگر احتمال وقوع سرمای بهاره در منطقه ای در دهه اول فروردین زیاد باشد، بهتر است از ارقام زودگل مانند کله قوچی، پسته گرمه، پسته قرمز، ایتالیایی، غلامرضایی و رضایی زودرس استفاده نشود. اگر احتمال وقوع سرمای بهاره در دهه دوم فروردین باشد، بهتر است ارقام متوسط گل مانند بادامی سفید، فندقی، احمدآقایی، اوحدی، برگ سیاه و بادامی زرند کاشت نشوند. معمولا در دهه سوم فروردین احتمال وقوع سرمای بهاره بسیار پایین است.

 

گرمای زودرس بهار و انتخاب ارقام پسته

فروردین ماه در ایران برای تمام ارقام پسته، زمان گرده افشانی است. یکی از عوامل محدود کننده برای گرده افشانی، افزایش درجه حرارت یا گرمای زودرس بهار در دهه آخر فروردین است. مناسب ترین درجه حرارت برای گرده افشانی در پسته بین 15 تا 22 درجه سانتی گراد است و دماهای بالاتر از 32 درجه سانتی گراد موجب از بین رفتن مادگی و ریزش گل ها خواهد شد.

برای مناطقی که سابقه گرمای زودرس وجود دارد توصیه می شود که اولا ارقام دیرگل مانند اکبری، دانشمندی، شاه پسند و خنجری دامغان کاشت نشوند و در صورت انتخاب ارقام دیرگل باید نسبت درختان نر به ماده افزایش یابد، زیرا به علت بالا رفتن درجه حرارت، عمر دانه گرده کوتاه می شود.

 

انتخاب ارقام پسته بر اساس مقدار بارندگی در فصل گرده افشانی

افزایش رطوبت نسبی محیط می تواند در فرآیند گرده افشانی تاثیر منفی داشته باشد. رطوبت زیاد به دو شکل بر گرده افشانی موثر خواهد بود :

1-­ پراکنش نامناسب دانه گرده

2- شسته شدن سطح کلاله و ایجاد محیطی نامناسب برای استقرار دانه گرده.

بخش زیادی از کل دانه های گرده از ساعت 9 صبح تا 12 ظهر آزاد می شوند و بنابراین هرگونه سمپاشی، محلول پاشی و بارندگی در قبل از ظهر، بیشترین خسارت را به گرده افشانی و تشکیل میوه وارد خواهد نمود. به طور کلی فصل گرده افشانی زمان مناسبی برای محلول پاشی و سمپاشی نیست.

 

رابطه بین درجه حرارت و گلدهی در ارقام پسته

درجه حرارت محیط بر تمام دوره های رشد سالانه درخت پسته تاثیرگذار است؛ اما مهمترین تاثیرات درجه حرارت بر فرآیند گلدهی، گرده افشانی، گل آغازی و پر شدن مغز است.

الف- تاثیر درجه حرارت محیط و سایر پارامترهای اقلیمی بر فرآیند تشکیل و توسعه جوانه گل در درخت پسته به خوبی شناخته نشده است . گل انگیزی در اوایل اردیبهشت و همزمان با رشد شاخساره در محور برگ های جوان، آغاز می شود. تا اواخر اردیبهشت

 

نیاز سرمایی و رابطه آن با انتخاب ارقام پسته

نیاز سرمایی در گونه ها و حتی ارقام مختلف متفاوت است. دمای بین صفر تا هفت درجه سلسیوس مناسب ترین درجه حرارت برای رفع نیاز سرمایی درختان میوه است. از مهمترین آثار و نشانه های عدم تامین نیاز سرمایی در ارقام پسته می توان به تاخیر در گلدهی و برگدهی، عدم یکنواختی در گلدهی روی شاخه های یک درخت، ریزش جوانه های گل و افزایش درصد برگ های غیر طبیعی اشاره کرد.

ارقام پسته از نظر نیاز سرمایی به سه گروه تقسیم می شوند :

الف- با نیاز سرمایی بالا، رقم اکبری و فندقی غفوری با حدود 1200 ساعت.

ب- با نیاز سرمایی متوسط، مانند رقم فندقی و اوحدی با حدود 800 ساعت.

ج- ارقام با نیاز سرمایی پایین، مانند کله قوچی با حدود 600 ساعت.

به طور کلی می توان گفت که ارقام زودگل نیاز سرمایی پایین و ارقام دیرگل نیاز سرمایی بالایی دارند. مناطقی که زمستان های معتدل دارد و درختان میوه مناطق نیمه گرمسیری مانند انار و انجیر کشت می شود و محصول مناسبی تولید می کند، برای کاشت ارقام پسته با نیاز سرمایی زیاد مناسب نیستند. در مناطقی که با زمستان های سرد دارد می توان از ارقام با نیاز سرمایی بالا استفاده کرد. باید توجه داشت که در مناطق گرمسیری که ارقام دیر گل پسته کاشت می شود.