خرید نهال

امور نمایندگی ها

محوطه و فضای سبز

گلهای آپارتمانی و زینتی

نهال های غیر مثمر

نهال های مثمر

بیماری های فندق

باکتریوز Xanthomonax corylina فندق

باکتریوز فندق بیماری جدید است. این باکتری، نخستین بار روی قلمه های فندق و روی میوه های نکروزه به خصوص در رقم فرتیل دکوتارد دیده شد.

در بعضی موارد نکروز به ساقه اصلی نهال حمله می کند و در خرداد و تیر ماه سبب ظهور شانکرهای سطحی روی ساقه می شود. در این مرحله پوست گیاه شکاف های سطح و طولی پیدا می کند. در سایر موارد، بافت های نکروزه فقط به پوست خارجی نهال است، اما در مواقع حاد، این باکتری با تکثیر سریع، موجب تشدید و تسریع در خشک کردن تمام یا قسمتی از نهال ریشه بسته در خاک می شود که به تدریج به پایه مادری سرایت می کند.

محور جوانه ای چوب و خشکیدگی نوجست های غیر خشبی (علفی) در درختان فندق، بر اثر ظهور شانکرهای پیشرفته، سبب شکسته شدن ساقه های یک ساله و خشکیدن شاخه هایی می شود که بزرگ تر بوده و به راحتی قابل دیدن هستند. بیماری نکروز روی درختان جوان می تواند شاخه هایی به بلندی 10 تا 100 سانتیمتر را خشک کند.

برای حفظ و سالم نگه داشتن نهال ها، باید پس از مشاهده نخستین کانون فساد، کلیه کنده های کهنه و آلوده را بلافاصله بدون استثنا از زمین بیرون بیاورند و نابود کنند.

حذف قطبی و کامل کلیه پاجوش های خوابانیده شده حامل علائم آلودگی

محو جوانه های چوب، شانکرها و خشکیدگی جست های علفی به نحو مکانیکی

لزوم بازدید مکرر و مداوم از جست های جوان یا پاجوش های انتخابی برای خوابانیدن در سال بعد

حذف جست های آلوده و مشکوک و سوزاندن فوری آنها پس از قطع از درخت

خوابانیدن هر چه دیرتر پاجوش های زیر خاک، زیرا مشاهده های عینی نشان داده اند که انجام این عمل در آغاز ماه های بهمن به علت حساسیت شدید بافت ها در این فصل نسبت به آلوده شدن یا سرایت، رشد و شیوع این بیماری را تسریع می کند.

قطع و حذف سیستم آبیاری بارانی به منظور جلوگیری از ایجاد خرد اقلیم مناسب که عامل عمده تکثیر و رشد و نمو سریع این باکتری است.

هوا دادن به کنده های مادری با عملیات زراعی و مکانیکی

کاهش تعداد قلمه ها هنگام کاشت و افزایش فاصله بین آنها

کم کردن میزان سرایت بیماری با محلول پاشی روی برگ ها، از طریق مصرف ترکیبات مسی (200 گرم ماده فعال در یک صد لیتر آب) در تمام سطح خزانه یک بار قبل از بیداری گیاه، سه بار هنگام خوابانیدن پاجوش ها زیر خاک، 4 تا 5 مرتبه در پاییز از شهریور به بعد هر 15 روز یک مرتبه

 

استاکو (نوع بیماری ناشی از قارچ Cytosporacorylicola) فندق

در آغاز روی پوست تنه یا روی شاخه ها یا لکه هایی به اشکال و ابعاد مختلف، به رنگ سرخ و قهوه ای با سطوحی چروکیده، چین خورده، شکافته و کشیده روی زخم های حاصل از تاثیر همین قارچ ظاهر می شود و زایده هایی به شکل مغز و سرخ رنگ از آنها تراوش می کند.

طولی نمی کشد که بیماری از محل زخم به چوب زیر پوست سرایت می کند و آن را آلوده می سازد طوری که با رشد و نمو بافت های سالم گاهی، زخم های مسری نیز گسترش پیدا می کنند و سبب ضعیف شدن کامل درخت می شوند.

در آغاز باید از کاشت دست جمعی نهال به شکل انبوه خودداری کرد و سپس در از بین بردن کانون آلودگی به محض مشاهده و به خصوص در ضد عفونی کردن زخم های هرس یا هر بریدگی اتفاقی در درخت بسیار جدیت داشت.

مبارزه شیمیایی بر ضد این بیماری اصولا مبتنی بر محلول پاشی با سم های قارچ کش در بهار و اواخر تابستان با نواد مسی، احیانا توام با گوگرد است .

 

گلوسپوریوم فندق 

گلوسپوریم می تواند به اندام گلدهی نر (گل آذین شاتون) و به جوانه های گیاهی، حتی به اندام گلدهی ماده نیز حمله کند. این قارچ در حوالی آذر ماه با رنگ قهوه ای تیز، ابتدا روی برگچه های گل نر قبل از پخش گرده ها و بعد به صورت نکروز روی بافت های مجاور بساک ظاهر می شود و به تدریج مجموعه اندام گل دهنده گیاه را در بر می گیرد.

در بهار اغلب جوانه های آلوده می افتند یا با تاخیر باز می شوند. علائم این بیماری روی جوانه ها، قبل از باز شدن با رنگ قهوه ای برگچه ها و بعد به وسیله شاخه های خشکیده بر اثر کمبود مواد غذایی مشخص می شوند.

یک با محلول پاشی با (بنومیل) برای مبارزه با این قارچ رضایت بخش بوده است. یک بار سم پاشی را با ماده ای به نام (متیل تیوفانات) بین تیر تا مهرماه مفید دانسته اند.

سم پاشی با زینب، زیرام، آلکسی کلرورمس را هم برای مبارزه با این بیماری موثر دانسته اند .

 

سفیدک پودری فندق

سفیدک پودری در فندق و پکان شایع تر بوده اهمیت اقتصادی سفیدک پودری پکان نامشخص است اما شدت بیماری در مراحل اولیه رشد میوه، با تاثیر روی اندازه میوه، وزن دانه ها را تا 20 درصد کاهش می دهد.

قارچ های مولد سفیدک پودری به برگ میوه و شاخه های سبز حمله کرده پر کنه های قارچ در فندق و پکان از اواسط تا اواخر فصل رشد ظاهر شده که در ابتدا کوچک با قطر 3 تا 6 میلی متر و سفید مات بوده و سرانجام تمام سطح برگ و میوه ها را می پوشاند.

قارچ معمولا در بهار فعال بوده و پر کنه های با قطر کمتر از 2 سانتی متر تولید می کند.

به منظور جلوگیری از شیوع و رسیدن بیماری به حد بحرانی، درختان با ترکیبات حاوی گوگرد سم پاشی می شوند. مطرح نیست از قارچ کش های بنزیمیدازول نیز می توان استفاده نمود.

 

سفیدک سطحی فندق

به صورت لکه های تقریبا کروی به رنگ زرد و سفید دیده می شود و فقط باعث زیرش مختصر برگ می گردد. در صورت مشاهده علائم این قارچ روی برگ ها با در نظر گرفتن درجه حرارت هوا، می توان از سموم سولفور (کوزان) با غلظت 2 تا 3 در هزار و یا مانکوزب با غلظت 5/1 تا 2 در هزار استفاده نمود.

 

لکه برگی فندق

در برگ های فندق ایجاد لکه می کند. این بیماری در باغ هایی که تحت تاثیر مه شدید قرار دارند باعث خزان زودرسی شده و در نتیجه درخت دچار ضعفو کمی محصول می گردد. احتمال می رود باعث کاهش 10 تا  30 درصد محصول شود. در مرکز لکه های برگی استروماهای کوچک و سیاه رنگ قارچ تشکیل می شوند.

 

قارچ عسلی فندق

نشانه های بیماری روی درخت مانند بیماری پوسیدگی ریشه است. کند بودن رشد، کوچک ماندن و زردی برگ ها، خشکیدگی شاخه های انتهایی و مرگ تدریجی یا ناگهانی درخت از جمله این نشانه ها هستند.

انتشار بیماری بیشتر از راه زخم های وارده به ریشه و طوقه و توسط آب آبیاری، خاک و بقایای گیاهان آلوده امکان پذیر است. راه مبارزه های برای درختان آلوده وجود ندارد و باید شرایط مناسب برای آلودگی را کاهش داد و یا جلوی پیشرفت بیماری را گرفت. ضد عفونی خاک اطراف طوقه و ریشه اصلی درخت مبتلا از راه های کاهش آلودگی است.