گیاه کیوی دوره جوانی طولانی مدتی ندارد. گل دهی آن پس از 2 الی 3 سال پس از کشت شروع میشود، لیکن میوه قابل ارزش آن پس از 4 الی 5 سالگی به دست می آید. گلها در آکسیل[1] چهار یا پنج جوانه انتهایی شاخه های حاصل از فصل رشد جاری ظاهر میگردد. گلها که شباهتی به شکوفه های بهاری دارند در اواخر اردیبهشت و اوائل خرداد ماه پدیدار و میتوان آنها را مشاهده نموده. گلها بسیار زیبا و به قطر 5-5/2 سانتیمتر و به رنگ سفید تا کرم روشن و شامل 7-5 کاسبرگ و گلبرگ روی دو پایه نر و ماده است. گلهای ماده اصولاً به طور انفرادی و گلهای نر گاهی انفرادی و غالباً 3-2 گل روی یک شاخه و پهلوی هم قرار گرفته است. گلهای نر فاقد مادگی و دارای تعداد زیادی پرچم محتوی دانه گرده بوده و گلهای ماده نیز تعداد زیادی پرچم دارند که هیچیک از آنها حامل گرده بارور نیست. برای تولید میوه تجاری، گرده افشانی حشرات ضروری میباشد. به لحاظ تئوریکی، یک پیچک نر با تولید دانه گرده کافی، قادر به گرده افشانی 135 پیچک کیوی ماده میباشد. به منظور اطمینان از گرده افشانی مؤثر، مراتب ذیل را میتوان لحاظ نمود:
نحوه کشت بایستی به صورتی تنظیم گردد که هر 8-6 اصله یا پایه گیاه ماده حداقل از یک پایه گیاه نر برخوردار باشد.
ب – هرس سلکتیو (گزینشی): از این رو هرس تابستانه به منظور کاهش رشد فصلی به 7-5 جوانه، موجب رشد آخرین جوانه خواهد شد. هرس زمستانه تا پس از دوره شکوفایی به تأخیر می افتد تا حداکثر گل آوری حاصل گردد.
ج – به منظور انطباق گل دهی پیچکهای گرده افشان (پایه ها نر) باکولتیوار هایوارد، اسپری پایه های نر (گرده افشانها) در پاییز با Alar به میزان 6 گرم در 2 لیتر آب ضروری به نظر میرسد.
د – هنگامی که در حدود 30-20 درصد گلها باز شدند، میتوان کندوهای عسل را برای عمل گرده افشانی فراهم نمود.
هـ - گلها و گیاهان مطلوب زنبور عسل را بایستی از محوطه باغ میوه حذف نمود.
و – در صورت لزوم میتوان گرده افشانی را به صورت مصنوعی اعمال نمود.
[1] - زاویه بین شاخه یا برگ یا محوری که از آن منشعب میشود